Gradina ta este un ecosistem in care fiecare vietuitoare are rolul sau, de aceea ar trebui sa fii mult mai permisiv cu prezenta unora. Exista vietuitoare care iti pot fi de folos in gradina, unele dintre ele chiar n-ar trebui sa lipseasca.
Sa incepem cu paianjenii pe care nimeni nu-i suporta, ale caror plase nu le dorim la colturile tavanului si ale caror intepaturi pot declansa reactii alergice. Ei bine, paianjenii sunt folositori in gradina. Un beneficiu important al paianjenilor este faptul ca pot reduce foarte mult infestarea cu afide, curatand practic plantele de acesti mici daunatori care se inmultesc foarte rapid. Este adevarat, arahnidele nu discrimineaza, ele se hranesc atat cu insecte care sunt folositoare gradinii tale, cat si cu insecte daunatoare. Per total, aportul paianjenilor asupra gradinii tale este unul pozitiv, de aceea este mai bine ca ei sa fie prezenti, decat sa lipseasca.
Broastele reprezinta garantia unui ecosistem sanatos si pot consuma surplusul de paianjeni, dar si multe alte insecte daunatoare gradinii tale. In acelasi mod, si soparlele pot fi atrase de ecosistemul din gradina ta, iar efectul lor este unul benefic.
Mierla, dar si alte pasari cantatoare, se hranesc cu placere cu paianjeni, deci prezenta lor in gradina atrage si pasari, nu doar broaste si soparle.
Desi nu te-ai gandit niciodata la asta, rama este un indicator de poluare. Acolo unde nu exista rame, este posibil ca solul sa fie poluat cu substante chimice. Ramele se hranesc cu frunzele care se descompun, contribuind astfel la fertilizarea si afanarea solului.
Nu alunga broastele din gradina deoarece ele vor reduce semnificativ numarul insectelor si al melcilor, dar nu alunga nici soparlele deoarece ele te scapa de viermi, omizi si gandaci. O alta vietuitoare ce poate aparea in gradina ta este sarpele. Desi cu totii suntem tentati sa-l alungam sau sa-l omoram, sarpele consuma soareci, asa ca iti recomandam sa-l tolerezi.
Respecta micul ecosistem din gradina ta si nu mai ucide sau alunga vietuitoarele lui. Cauta sa lasi spatii si pentru ele, sa lasi mormane de frunze pe sol sau sa amenajezi spatii cu apa.
Comentarii
Nu exista comentarii.