Violeta africana - protejata oficial in toata lumea

29 februarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Una dintre plantele care sta inflorita aproape tot anul este violeta africana. Violetele se adapteaza usor in orice spatiu, sunt mici de statura si ne incanta cu florile lor ce apar la cateva luni. Exista multe varietati de violete africane, de marime mica sau mare, cu flori intr-o singura culoare sau bicolore, cu floare simpla sau batuta.

Nu este o planta pretentioasa, dar nu suporta camerele cu umezeala ridicata. Daca planta e tinuta continuu in mediu umed, radacinile mor din lipsa de oxigen. Planta slabita e expusa astfel atacului diverselor boli. Apa imprastiata pe frunzele paroase, in caz ca nu se evapora, provoaca aparitia de pete. Daca umiditatea este foarte ridicata si temperatura scazuta, suprafata frunzelor poate fi infectata cu putregai cenusiu care determina moartea plantelor. Se va controla umiditatea si solul va fi tratat cu fungicine inainte de folosire. O alta problema o reprezinta viermele radacinilor care produce umflaturi ale radacinilor si tulpinii, decolorarea frunzelorsi in final moartea plantei. Plantele parazitate se recomanda sa fie distruse impreuna cu substratul, iar ghivecele dezinfectate prin ardere.

Ii place lumina vie dar nu extrem de puternica. Vara pot fi plasate langa ferestre bine luminate, dar nu in soare direct, iarna insa expunerea la soare este chiar indicata. Petiolul (codita frunzei) si culoarea intunecata a frunzei semnifica lumina prea scazuta. Soarele direct provoaca arsuri ale frunzelor. O fereastra orientata spre nord este cea mai buna locatie pentru violete. Pentru o crestere echilibrata, se recomanda rasucirea periodica cu 90 grade a ghiveciului. Tolereaza semiumbra insa fara sa infloreasca. Se dezvolta foarte bine in lumina fluorescenta (tuburi tip neon plasate la aproximativ 50 cm) caz in care infloresc continuu. Perioada de iluminare si intensitatea se stabilesc in functie de soi.
Nu au nevoie de multa apa, pot supravietui unor perioade scurte de uscaciune, dar cresc si infloresc multumitor in aer umed. Udatul se va face numai dupa uscarea substratului pana la o adancime de 0,5-1 cm si cu atentie, la baza rozetei de frunze sau in farfurioara. Apa de robinet se va tine 24 de ore intr-un vas deschis, la temperatura camerei, inainte de a fi folosita la udarea plantei. In acest fel apa este adusa la temperatura camerei, apa rece fiind daunatoare plantelor. De asemenea nivelul clorului continut de apa de la robinet se reduce prin evaporare.
Suporta extremele de temperatura, dar cresc bine in general in incaperi incalzite (16- 30°C). In cazul amplasarii la fereastra, se va evita racirea peste noapte, iar atunci cand este necesar, se vor pune paravane din carton intre planta si geam.
Se vor folosi ghivece cu diametrul mic, preferabil din lut ars. La baza, deasupra orificiului de scurgere, va fi asezat un fragment ceramic pentru asigurarea unui drenaj bun. Apoi ghivecele vor fi plasate pe farfurioare sau in tavite cu nisip grosier sau pietris, usor umezit si incalzit.Substratul de cultura utilizat, trebuie sa fie humos, nutritiv si permeabil. Se foloseste un amestec in parti egale de pamant de frunze, turba si nisip cu reactie usor acida, sau turba cu diverse adaosuri de complexe minerale.
Transplantarea se face anual, de obicei din februarie pana in august, uneori de doua ori pe an. Se poate administra un fertilizant bogat in fosfor pana cand plantele infloresc, apoi se trece la o formula obisnuita pentru plantele de interior.
Fertilizarea se face pentru corectarea cantitatii de hrana din sol; de obicei in perioada primavara-toamna, la aproximativ 2 saptamani. Sunt preferate ingrasamintele sub forma de solutie 0,1%, deoarece se absorb usor si sunt bine tolerate de plante.
Administrarea se va face numai dupa o buna udare a plantelor.
Inmultirea se poate realiza prin seminte prin despartirea plantelor si prin butasi de frunza. Cel mai usor se realizeaza prin butasi. Se desprinde, cu atentie, o frunza sanatoasa de la baza rozetei, fara a o rani si se taie usor oblic codita la 1-2 cm de baza frunzei. Butasii astfel confectionati vor fi pusi la inradacinat sub sticla sau folie de plastic, intr-un amestec usor incalzit (20°C), de turba si nisip mentinut continuu umed. Dupa aproximativ 45 de zile, cand au inradacinat, se trec in ghiveci.
Violetele africane (Saintpaulia ionantha) avea candva habitatul restrans in padurile de pe costa de est a Africii. In prezent, ele sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai populare plante de interior din lume. In Romania exista chiar si o organizatie dedicata acestor flori. Clubul Roman al Violetelor Africane (CRVA), afiliat la African Violet Society of America (AVSA), are ca scop popularizarea violetei africane in intreaga tara prin intermediul membrilor sai si punerea la dispozitia tutoror celor interesati a unui set complex de informatii referitoare la istoria, cultivarea, propagarea si la toate lucrurile ce trebuie indeplinite pentru ca fiecare sa aiba violete sanatoase si inflorite abundent.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

5 arbusti fructiferi care n-ar trebui sa lipseasca din gradina ta 5 arbusti fructiferi care n-ar trebui sa lipseasca din gradina ta
Alternativa organica la tratamentele cu pesticide: cum pot cuprul si potasiul sa ajute la controlul bolilor la plante Alternativa organica la tratamentele cu pesticide: cum pot cuprul si potasiul sa ajute la controlul bolilor la plante
Ingrijirea muscatelor Ingrijirea muscatelor
Plaja de acasa - Trei pasi pentru a-ti crea propria umbrela de plaja Plaja de acasa - Trei pasi pentru a-ti crea propria umbrela de plaja
Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea II Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea II
Gladiola, planta invingatorilor: sfaturi de plantare si ingrijire Gladiola, planta invingatorilor: sfaturi de plantare si ingrijire

Vezi mai multe articole