on

Vopsirea tencuielii fatadei: sfaturi de pregatire a stratului suport si de aplicare a vopselei

23 martie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In cazul in care ai inceput deja renovarile de primavara, ne-am gandit sa discutam in acest articol despre tencuieli, mai precis despre finisarea acestora. Astfel, in mod obisnuit, pentru finisarea diferitelor suprafete interioare sau exterioare, poate fi utilizata o tencuiala decorativa, care este de mai multe tipuri.

Vorbim despre tencuieli minerale, tencuieli acrilice, tencuieli siliconice sau derivate ale acestora. Din punct de vedere al calitatii si durabilitatii, acestea sunt produse superioare, care rezista o perioada indelungata la interior, dar si pe elementele de fatadă. In plus, pot fi colorate intr-o paletă larga de culori, sunt disponibile in mai multe tipuri de granulatii (1, 1.5, 2, 2.5 sau 3 mm) si au o suprafata exterioara care poate fi finisata fie sub forma de bob de orez , fie scoarta de copac (zgariata).

Tencuielile de calitate inferioara pot fi afectate de expunerea la conditiile exterioare de mediu, se pot murdari, se pot decolora sau chiar degrada fizic. Daca la interior exista suprafete, in general, mai mici, in care schimbarea finisajului poate avea loc in acelasi timp cu lucrarile de zugravire, pentru fatade problema devine mai greu de rezolvat din punct de vedere al costului cu materialele, mai ales pe fatadele termoizolate.

O tencuiala de calitate poate rezista ani buni pe fatada, cu o minima ingrijire in situatiile in care, din diverse motive, pot aparea acumulari de murdarie sau praf. In aceste cazuri este necesara doar o spalare cu apa sub presiune si, eventual, adaugarea unei solutii de curatare.

In general caracteristicile tencuielilor decorative sunt urmatoarele:

  • permeabilitate la vapori
  • rezistenta la murdarie
  • rezistenta la actiunea razelor UV
  • rezistenta la conditiile atmosferice
  • rezistenta la coroziunea biologica (ciuperci, mucegai, alge)
  • acopera microfisurile si prezinta efect de elasticitate
  • utilizare usoara
  • disponibilitate in sute de culori

Din diverse motive, la un moment poate aparea dorinta de a schimba culoarea fatadei, fara inlaturarea stratului existent sau fara a-l acoperi cu o alta tencuiala decorativa. In acest caz, ce este de facut?

Raspunsul este relativ simplu si nu constituie o problema, chiar daca executantul are sau nu experienta. Tot ceea ce trebuie stiut este faptul ca o tencuiala decorativa poate fi vopsita, iar procedura este relativ usor de realizat.

Primul pas este identificarea tencuielii decorative actuale, daca aceasta este minerala, acrilica, siliconica sau una traditionala. La fel de importanta este cunoasterea gradului de expunere al fatadei. Pentru o fatada foarte expusa la factori atmosferici va trebui avuta in vedere o vopsea cu caracteristici superioare, cum ar fi una siliconica.

Astfel, apar doua optiuni: o vopsea acrilica sau una siliconica. Trebuie mentionat ca exista si alte tipuri de vopsea dezvoltate cu tehnologii noi, mai speciale, de genul celor nano-siliconice.

O vopsea pentru fatada trebuie sa aibă caracteristica efectului de perla, care sa permita ca picatura de apa sa ramana intreaga pe suprafata vopsita. In acelasi timp, trebuie sa permita spalarea cu aparate de spalare cu presiune scazuta. Expunerea fatadei la soare poate duce la deplasari relativ mari, de aceea culorile inchise sunt recomandate numai pe suprafete mici, precum detaliile de arhitectura.

Cum trebuie pregatit stratul suport?

Vopseaua pentru fatada poate fi aplicata pe straturi suport rezistente, uscate si curate (curatate de orice substanta care poate reduce aderenta, precum grasimile sau praful). Dupa spalarea cu apa, va trebui asteptata uscarea stratului suport.

Este indicat ca straturile suport neuniforme si deteriorate sa fie reparate. Dupa aceea, va fi aplicata o amorsa compatibila cu noua vopsea utilizata pentru fatada si va fi asteptata uscarea stratului, pentru cel putin 4 ore.

Aplicarea stratului de vopsea

Inainte de aplicarea vopselei, continutul galetii va fi amestecat cu atentie timp de aproximativ doua minute, cu ajutorul unui mixer de amestecat vopsea. In cazul alegerii unor culori care nu creeaza probleme de acoperire, este suficienta aplicarea a doua straturi de vopsea. Intre aplicarea acestora este obligatorie o perioada de asteptare de 12 pana la 24 de ore, pentru a permite uscarea. Daca este necesar, poate fi adaugata apa in proportie de maximum 5%, dupa care se va amesteca atent. Pentru aceasta operatiune trebuie folosite numai recipiente si unelte inoxidabile.

Sculele utilizate pentru aplicarea vopselei sunt cele clasice: bidineaua, rola trafaletului sau pulverizatorul. Deoarece aplicarea vopselei trebuie realizata uniform, iar o tencuiala decorativa este o suprafata mai rugoasa, data de granulatia tencuielii utilizate, este recomandata metoda de aplicare prin pulverizare. Astfel, va exista atat certitudinea acoperirii corecte a suprafetei, dar va fi obtinut si un timp mai scurt de executare a lucrarii. Vopsirea unei suprafete ar trebui facuta fara pauze, cu vopsea cu acelasi numar de lot imprimat pe fiecare ambalaj. In caz contrat, continutul recipientelor cu loturi diferite trebuie amestecat, pentru uniformizare.

Zonele care nu vor fi vopsite (ferestre, usi) trebuie protejate cu banda de mascare si folie. Eventualele pete vor putea fi indepartate imediat prin clatirea cu apa, in timp ce uneltele vor trebuie, de asemenea, spalate atent tot cu apa imediat dupa folosire.

Temperatura de aplicare recomandata este cuprinsa intre +5°C si +25°C, iar aplicarea pe suprafete aflate in bataia directa a soarelui este de evitat. Rezistenta la ploaie poate fi obtinuta dupa minimum 3 ore. Consumul teoretic se situeaza in jur de 0,3-0,4 l/m² in doua straturi, cifre care depind si de tipul si capacitatea de absorbtie a stratului suport, dar si de metoda de punere in opera. La aplicarea pulverizata, consumul va fi mai mare, deoarece o parte din vopsea se va pierde in aer.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cateva sfaturi practice despre cum sa alegi tencuiala decorativa Cateva sfaturi practice despre cum sa alegi tencuiala decorativa
3 greseli frecvente in termoizolarea fatadelor 3 greseli frecvente in termoizolarea fatadelor
Video-mapping - Cum sa ai cele mai spectaculoase decoratiuni de Craciun Video-mapping - Cum sa ai cele mai spectaculoase decoratiuni de Craciun
Zidurile duble la exterior: de ce sunt recomandate pentru orice constructie Zidurile duble la exterior: de ce sunt recomandate pentru orice constructie
Tapet pentru Exterior | Instabilelab Fibratex Tapet pentru Exterior | Instabilelab Fibratex
Profile decorative pentru fatada Profile decorative pentru fatada

Vezi mai multe articole