on

Vrei un mediu mai sanatos? Recicleaza!

24 iunie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vara si-a intrat complet in drepturi, iar temperaturile ridicate impreuna cu poluarea fac aerul de nerespirat. In alte zone, vremea devine brusc instabila, cu vijelii puternice care doboara copaci, cu ploi puternice insotire de grindina care in cateva minute produc ravagii importante din cauza cantitatilor mari de apa cazute intr-un timp scurt.

Toate aceste fenomene meteo extreme au legatura si cu poluarea pe care o producem prin actiunile noastre. Lumea fizica nu produce resturi, deseuri sau gunoaie; nici lumea organica.

Gunoiul apare si se naste odata cu omul; suntem incapabili sa reintegram in natura resturile ramase neconsumate sau excedentul de productie.

Omul modern este dependent de industrializare si de produsele acesteia, iar in ultimii zeci de ani cantitatile de deseuri produse au explodat. Hai sa facem un exercitiu si sa ne amintim cate ambalaje de plastic am folosit in ultima vreme.

Apa o cumparam in bidoane si sticle de plastic pe care de cele mai multe ori nu le mai refolosim, dimineata mancam un iaurt ambalat in pahar de plastic, lapte il turnam din recipient de plastic sau din recipiente mici capsulate... tot din plastic.

Daca sunteti fumatori, sa stiti nu numai tigarile sunt nocive, ci si deseurile lor. Acestea nu sunt realizate din hatie, iar multe dintre ele nu sunt biodegradabile.

Branzeturile si mezelurile ne place sa le cumparam gata feliate, ambalate – ati ghicit – in plastic. Painea o luam proaspat coapta si o punem in ambalaje partial din hartie, cu o latura din folie de plastic transparenta, astfel sortimentul fiind identificat rapid. Cred ca ati inteles ideea, acum ganditi-va cate din aceste ambalaje au fost colectate separat fata de gunoiul menajer.

Dupa colectare exista mari probleme in depozitarea gunoaielor si incercarile de reciclare sunt timide in tara noastra. Este foarte important ca fiecare dintre noi sa cunoasca si sa constientizeze ca producem prea multe deseuri raportat la cat putem regenera si recicla. Pana sa asteptam de la autoritati sa rezolve aceste probleme este necesar ca fiecare dintre noi sa luam masuri, macar in vederea colectarii selective.

Sigur ca atata timp cat gunoiul este ridicat “la gramada” in ciuda numeroaselor avertismente date Romaniei de catre Uniunea Europeana, multi nu ne mobilizam sa colectam selectiv si aruncam la gunoi orice de la PET-uri, electrocasnice vechi, textile, gunoi menajer, pana la baterii sau lampi fluorescente.

Exista totusi posibilitatea sa facem lucrurile corect macar din privinta deseurilor DEEE, respectiv orice aparat care se baga in priza sau functioneaza cu baterii, bateriile si acumulatorii, cat si orice model de sursa de iluminat. Aceste obiecte nu trebuie sa ajunga sub nici o forma impreuna cu gunoiul menajer la groapa de gunoi. Firmele specializate colecteaza GRATUIT aparatele electrice, inclusiv cele de dimensiuni mari, iar magazinele ne pun la dispozitie cutii special dedicate pentru colectarea becurilor si a bateriilor uzate. Aceste deseuri necesita o atentie aparte si reciclarea lor presupune separarea materialelor periculoase, toxice, a metalelor si a plasticelor. Odata colectate selectiv, necontaminate de alte deseuri, se pot reintegra mai usor in productie si pot fi transformate rapid in materie prima. Acesta ar fi primul pas daca vrei sa faci diferenta, sa fii cel care trece de la vorbe la fapte, sa fii cel care nu asteapta ca totul sa vina de la autoritati. Educatia ecologica este necesara, din pacate stam prost la acest capitol si fara implicare lucrurile evolueaza foarte lent spre bine si foarte rapid spre dezastre ecologice. Ne aflam pe locul 2 printre tarile care nu pot atinge tinta de reciclare a deseurilor municipale stabilita pentru anul 2020.

Mai avem inca mult pana cand vom vedea o colectare selectiva eficienta in Romania, cu containere in care sa se respecte strict categoria deseurilor, cu firme si autoritati interesate de mediu in principal nu de necesitatea legala a acestor masuri impuse. Daca ne dorim o schimbare in bine este necesar ca prin actiunile noastre sa pretindem servicii in acest sens de la autoritati si sa le inducem si celor din jurul nostru dorinta de a face lucrurile corect, de a evolua si de a se civiliza.

Eliberarea de gunoaie depinde, pana la urma, de fiecare dintre noi. Este bine sa ne gandim de mai multe ori daca avem nevoie de paie de plastic, farfurii sau pahare, cat si de orice alt ambalaj de unica folosinta. De asemenea, fiecare chistoc de tigara care nu este aruncat pe strazi, in apa, sau pe plaja ne duce mai aproape de un mediu mai curat si mai sanatos.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cartier Hub transforma un cartier intr-o comunitate! Cartier Hub transforma un cartier intr-o comunitate!
Covor sport PVC - sala de sport portabilă Covor sport PVC - sala de sport portabilă
Polare calduroase de dama - Ce fleece sa alegi pentru munte? Polare calduroase de dama - Ce fleece sa alegi pentru munte?
Beneficiile uleiurilor vegetale presate la rece Beneficiile uleiurilor vegetale presate la rece
Traditii, obiceiuri si superstitii de Revelion Traditii, obiceiuri si superstitii de Revelion
Ai terminat de renovat casa? Atunci, meriti sa-ti cumperi rochii de seara superbe si alte haine noi! Ai terminat de renovat casa? Atunci, meriti sa-ti cumperi rochii de seara superbe si alte haine noi!

Vezi mai multe articole