Vreti o casa? Mai asteptati doua luni - 06 IANUARIE 2009

06 ianuarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vreti o casa? Mai asteptati doua luni
06 IANUARIE 2009
 
Specialistii spun ca acum nu are rost sa ne grabim sa cumparam o locuinta
 
Motivele sunt posibila relaxare a conditiilor de creditare si o scadere de inca 5% a preturilor la locuinte
 
Proiectele pe hartie nu e sigur ca vor fi livrate la termen
 
Chiar daca ultimele luni ale lui 2008 au adus scaderi de preturi pe piata apartamentelor vechi dar si a celor noi, expertii imobiliari nu recomanda inca achizitionarea unei locuinte. Unul dintre motive este mult asteptata decizie a Bancii Nationale a Romaniei de a relaxa a normele de creditare.
 
„Eu recomand cumparatorilor sa mai astepte doua luni de zile pentru ca se preconizeaza relaxarea conditiilor de creditare, cand va fi mai simplu sa achizitionezi o locuinta. Totodata, preturile vor continua sa scada, dar nu mai mult cu 5%”, a declarat pentru Gandul Alexandru Marin Carnaru, reprezentantul agentiei imobiliare RE/MAX Bastion din Bucuresti. Cei impinsi de nevoia cumpararii unui apartament si care dispun de resurse financiare nu vor mai astepta. Reprezentantii Eurometropola sustin ca persoanele care dispun de lichiditati pot profita in acest moment de oportunitatile aparute, prin achizitia unei locuinte cu un discount generos intr-o locatie unica.
 
„Cei care pot astepta si care considera ca achizitia unei locuinte trebuie facuta intr-un moment favorabil, cel mai bine ar fi sa cumpere in saptamanile urmatoare relaxarii normelor de creditare”, ne-a declarat Sanda Moldovan, presedintele Uniunii Nationale Imobilare (UNIM). Un alt sfat este evitarea achizitiei de locuinte noi in faza de proiect. „Nu este un moment oportun pentru achizitiile de apartamente off-plan. Proiectele de pe hartie ravnite pana anul trecut de investitori pentru ca aduceau un profit foarte generos prin revanzare la finalizarea proiectului, nu mai sunt atat de sigure ca vor fi livrate la termen, mai ales cele in faza incipienta de constructie, finantate intr-o proportie mare prin credite bancare”, mai spun reprezentantii Eurometropola.
 
Proprietarii-vanzatori si dezvoltatorii isi vor reduce profiturile
 
Preturile locuintelor vechi din Bucuresti au scazut simtitor pe parcursul anului trecut fata de inceputul lui 2008. In noiembrie, pretul mediu al unei garsoniere a fost de 66.000 de euro, al unui apartament cu doua camere de 102.000 euro, iar cel al unui apartament cu trei camere a fost de 142.000 de euro. De la caz la caz, cumparatorul unui apartament vechi are mari sanse sa obtina un pret cu pana la 10% mai mic fata de cel solicitat, daca isi pune in evidenta calitatile de negociator. In acest caz, proprietarul va fi cel care va avea de pierdut cateva mii de euro. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul achizitiei unui apartament nou.
 
„Dezvoltatorii de locuinte noi care au proiectele finantate de banci si care trebuie sa plateasca credite vor renunta la profiturile de 100% si se vor multumi cu un pret mai mic de vanzare al apartamentelor. Cei care nu vor lasa din preturi sunt cei care au construit pe bani proprii”, ne-a mai declarat Carnaru. Inca de anul trecut unii dezvoltatori au scos pe piata oferte cu discounturi si tot felul de cadouri pentru potentialii cumparatori, pentru a revigora vanzarile, care au scazut drastic peste vara. Altii au preferat sa vanda locuintele noi la un pret de sub 1.000 de euro pe metru patrat, pentru a putea achita datoriile fata de banca.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Aparitia mallurilor umfla pretul apartamentelor Aparitia mallurilor umfla pretul apartamentelor
S-a dat unda verde la credite! - 02 Aprilie 2009 S-a dat unda verde la credite! - 02 Aprilie 2009
ANRGN ne-a mintit: Gazele se scumpesc de la 1 octombrie ANRGN ne-a mintit: Gazele se scumpesc de la 1 octombrie
Tehnici de marire a apartamentului Tehnici de marire a apartamentului
Imobiliarium: circa 60% dintre imobilele achizitionate se afla in faza de constructie si 20% in faza de plan Imobiliarium: circa 60% dintre imobilele achizitionate se afla in faza de constructie si 20% in faza de plan
Creditele pentru reabilitarea termica vor putea beneficia de garantia statului - 28 mai 2010 Creditele pentru reabilitarea termica vor putea beneficia de garantia statului - 28 mai 2010

Vezi mai multe articole