on

Webinar | REPERE IN DESIGNUL TEXTIL si ARTA TEXTILA

13 octombrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Designul interior nu este o meserie ca oricare alta, ci este arta de a crea un loc pe care sa il numim “acasa”. Arta de a da viata si personalitate unui spatiu. Fiecare camera, pe langa functionalitate, poarta o amprenta anume, un stil propriu. Mai mult decat atat, orice cladire, locuinta ori incapere este oglinda sufletului beneficiarului sau: vizitand mai multe case, ajungem la concluzia ca nu seamana nici una cu cealalta, ca si noi - dar si casele noastre suntem … unici!.



Societatea ne-a “sculptat” astfel incat reusim sa mascam adevaratele noastre intentii, caracteristici, dorinte si placeri, mai ales atunci cand acestea nu corespund asteptarilor... Unii numesc aceasta, ”adaptare”. Insa arhitectura nu minte. Arhitectura doar arata, prezinta, pune in valoare. Nu prin vorbe, ci prin aspect, prin volum, prin ritm, contrast, simetrie-asimetrie... Arhitectura se simte si simte. Arhitectura educa și ne educa. Ea simte omul simte oamenii. Daca vom cerceta dincolo de cuvantul “cladire” sau ”imobil”, sinceritatea interumana ar incepe sa prinda contur.



Arhitectul, in calitate de creator al spatiului, are datoria de a insufleti universul interior in care oamenii se retrag la finalul unei zile pline de asteptari si critici. Arhitectul nu gandeste doar spatiul, ci intreaga existenta umana care se va desfasura in acel spatiu. Ideile de ”umplere” sau decorare a spatiului interior, poarta numele de amenajare interioara. Cunoasterea stilurilor si solutiilor, a materialelor si a combinatiilor de forme si culori, optimizarea traseelor si functionalitatilor, fac parte din invatatura pe care un tanar arhitect o asimileaza in scoala, pentru a-si pune mai apoi in valoare bunul gust si simtul estetic.



Designul textil isi afla importanta in arhitectura de interior tocmai prin calitatea acestuia de ”a da viata” unei incaperi. De la tapiserie, la covoare si draperii, textilele (firul si fibra) au o importanta deseori subestimata in ceea ce priveste domeniul arhitectural. Prin acestea incaperea capata trasaturi distincte, ce se pliaza atat pe nevoile, cat si pe dorintele si pasiunile proprietarului, reflectand trairile interioare ale acestuia. Fie ca este vorba de un stil traditional, rustic, fie ca este vorba de stilul modern, contemporan sau minimalist, materialele textile nu lipsesc din lista decoratiunilor de interior, ci ele ajuta la conturarea acestor stiluri.

 

Redactia Misiunea Casa a inceput anul acesta o frumoasa colaborare cu GALERIA BUHARA, unde, in persoana Domnului Norbert HAUSER, am intalnit un colectionar pasionat, un fin cunoscator al lumii covoarelor orientale, tesute manual. Am avut bucuria sa aflam despre ”numarul de noduri pe centrimetrul patrat”, despre diferitele scoli si traditii afgane, persane, turkmene sau turcesti. Povestea covorului fermecat e deopotriva reala si fascinanta, iar cei care vor alege sa viziteze locul si sa caute dialogul cu Omul care are de spus povestea covoarelor manuale, timpul va fi castigat, nu pierdut!   

 

Covorul tesut manual – o mangaiere pentru suflet, ochi si talpi



Intr-adevar, lumea covoarelor tesute manual este plina de culoare si reuseste sa impartaseasca beneficiarilor o parte din povestea lor, o poveste tesuta cu maiestrire, multa dibacie si pricepere. Iar pe langa autenticitate, tesaturile manuale isi pastreaza identitatea etnica, sunt lucrate fara compromisuri si cu o pasiune, dar si cu o maiestrie, care reflecta atat dragostea, cat si mostenirea culturala a mestesugarului.

 

Pentru a aprofunda tema creatiei care foloseste pretextul firului si fibrei textile, pentru a intelege cum s-a transformat una din cele mai vechi indeletniciri umane (impletitul, tesutul) in arta, ne-am adresat - asa cum o facem de obicei - specialistilor. Am avut deosebita placere de a ”bate la usi deschise”, si suntem onorati de parteneriatul initiat cu UNArte - Facultatea de Arte Decorative si Design. Multumirile noastre speciale, se indreapta catre Doamna Profesoara DORINA HORATAU, conf. univ. Dr., director al Departamentului Arte Textile - Design Textil/ FADD/ UNArte, Bucuresti, care a acceptat invitatia de a se intalni (online) cu tinerii studenti ai Facultatii de Arhitectura din Iasi. Multumim ASAI, pentru entuziasm, intrebari, conceptul afisului, efortul de a disemina acest mesaj in randul membrilor … sa stiti ca atitudinea voastra ne onoreaza si ne responsabilizeaza!


Credem ca acesta este un excelent prilej de a explora concret, puntile de legatura intre artistii plastici si arhitecti, de a verifica modalitatile prin care cele doua chemari se completeaza reciproc! Sunt asadar bineveniti si invitati indeosebi prietenii nostri designeri si arhitecti de interior - dar ne vom bucura si de prezenta colectionarilor de arta, a tuturor iubitorilor de frumos si arta autentica! 

 

 

Daca si tu simti dorinta de a insufleti spatiul interior si, totodata, de a invata tainele textilelor in contextul designului interior, noi - Misiunea Casa, impreuna cu UNARTE, ASAI și GALERIA BUHARA, te invitam sa participi la webinarul REPERE IN DESIGNUL TEXTIL SI IN ARTA TEXTILA", din data de 20.10.2021, ora 18.

 

Pentru a participa in mod gratuit, te rugam sa completezi acest formular.

 

Webinarul se va desfasura online prin intermediul platformei ZOOM. Pentru a putea intra in conferinta este necesar: fie sa instalezi aplicatia pe mobil sau PC, fie sa iti creezi un cont Zoom si intri in conferinta direct din browser. Cei inregistrati vor primi miercuri, 20 octombrie 2021, pe e-mail, linkul de conectare.

 

Eventuale intrebari legate de subiectul webinarului, le poti trimite inainte, in timpul sau dupa terminarea acestuia pe adresa de email contact@misiuneacasa.ro

 

Nu uita sa te inregistrezi in mod gratuit la webinar! Mai multe detalii aici.

Detaliu_tapiserie haute lisse cu nod persan, student Delia Ciubotaru, an II, Licenta, 2019, prof. coord. conf univ dr. D. Horatau

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Trei sfaturi de retinut cand iti mobilezi prima ta casa Trei sfaturi de retinut cand iti mobilezi prima ta casa
Amenajarea unui apartament de 3 camere in 46 de metri patrati Amenajarea unui apartament de 3 camere in 46 de metri patrati
Cum sa transformi mansarda in camera pentru copilul tau Cum sa transformi mansarda in camera pentru copilul tau
Surprinde-i pe cei dragi cu un cadou inedit de casa noua Surprinde-i pe cei dragi cu un cadou inedit de casa noua
Cum sa-ti decorezi locuinta cu plase si unelte pescaresti Cum sa-ti decorezi locuinta cu plase si unelte pescaresti
Locuinta unui burlac - Partea I Locuinta unui burlac - Partea I

Vezi mai multe articole