Pentru a calcula eficiența unei soluții de hidroizolare pentru un metru pătrat de structură, un antreprenor trebuie să ia în considerare un mix de factori, între care putem enumera:
1. Costul produsului - este important să se calculeze costul produsului de hidroizolare pe metru pătrat, astfel încât să se poată compara cu alte soluții de hidroizolare disponibile pe piață;
2. Costul aplicării - este important să se ia în considerare costurile de aplicare a produsului de hidroizolare, precum și timpul necesar pentru aplicare;3. Durabilitatea produsului - care este durata de viață a produsului de hidroizolare, comparativ cu alte soluții de hidroizolare disponibile pe piață;
4. Rezistența la apă - care este nivelul de rezistență la apă al produsului de hidroizolare, precum și nivelul de protecție pe termen lung pe care îl oferă;5. Rezistența la substanțe chimice - dacă structura trebuie să fie protejată împotriva substanțelor chimice, este important să se ia în considerare nivelul de rezistență la substanțe chimice al produsului de hidroizolare.
6. Evaluarea riscului - dacă există și cât de mare este riscul de deteriorare a structurii în absența unei soluții de hidroizolare adecvate și să se compare cu costul soluțiilor de hidroizolare disponibile pe piață.Pe baza acestora, un antreprenor în construcții poate calcula si evalua eficiența unei soluții de hidroizolare pentru un metru pătrae structură și poate decide cea mai bună soluție pentru proiectul lui specific.
Ne-am adresat REXIMACO - Partener de Incredere Misiunea Casa și o companie priivată având o tradiție de 30 de ani în domeniul chimiei pentru industria construcțiilor, și am solicitat Domnului Director o calculație de preț pentru un caz fictiv. Să presupunem că avem de realizat hidroizolarea unei construcții de tip ”subsol parcare subterană”. Ce ar însemna acest lucru, dacă folosim metoda XYPEX?
Articolul este recomandat specialiștilor în construcții, antreprenorilor care sunt interesați de eficientizarea costurilor. Așteptăm cu interes să primim mesajele sau întrebările voastre, pe adresa Redacției.
SURSA FOTO: Arhiva REXIMACO
AVANTAJELE UTILIZĂRII UNUI ADITIV PERFORMANT LA HIDROIZOLAREA UNUI SUBSOL DE TIP PARCARE SUBTERANĂ
În general, utilizarea aditivilor de impermeabilizare aduce numeroase avantaje în activitatea de hidroizolare a infrastructurilor și mai cu seamă a celor cu destinație de parcare subterană în contextul actual al lipsei de spații de pacare de suprafață. Această tendință se va păstra și se va dezvolta cu cât parcul auto este în continuă creștere.
Ca urmare, o infrastructură cu mai multe niveluri de subsol este benefică oricărui imobil indiferent de destinație, respectiv de spații pentru birouri, de locuit sau cu funcțiuni mixte.
Piața din România oferă o multitudine de soluții de aditivare a betonului printre care se află și produsul XYPEX ADMIX C-1000NF care face parte dintr-o familie de produse de hidroizolare prin cristalizare în masa betonului, dezvoltat de o firmă din Canada care este specializată, ce are ca obiectiv dezvoltarea produselor XYPEX.
În general avantajele utilizării acestui tip de aditiv sunt:
- Scurtarea timpului de execuţie ca urmare a eliminării activităţii de hidroizolare a structurii subsolului valabil în cazul aditivării betonului.
- Reducerea costurilor cu hidroizolarea unei infrastructuri.
- Reducerea fisurării de contracţie a betonului cu până la 95% cu condiţia păstrării umidităţii suprafeţelor turnate
- Creşterea proprietăţilor de rezistenţă mecanică cu cca. 5 - 12% faţă de proba martor funcție de cantitatea de aditiv adăugat.
- Eliminarea formării rosturilor de turnare între etapele de turnare
- Creşterea randamentului de hidratare a cimentului din betonul aditivat
- Creşterea rezistenţei la agresiune chimică a betonului și protecţia la coroziune a armăturilor în limite de pH 3 – 11 contact permanent pentru orice substanţă chimică.
- Durata de viaţă a unui tratament cu XYPEX este egală cu durata de viaţă a construcţiei.
Prin utilizarea aditivării se elimină un volum important de activităţi, respectiv:
a) Scade volumul de fisuri de contracţie ce trebuiesc reparate ulterior
b) Scade volumul defectelor de turnare datorită îmbunătăţirea vibrării aplicate în timpul turnării
c) Scad costurile cu manopera de aplicare a hidroizolațiilor peliculare de tip membrane sau alte aplicații polimerice care conțin cheltuieli cu manopera şi în final se obţine o economie financiară.
d) Prin eliminarea manoperei de hidroizolare se evită erorile de aplicare.
e) Prin utilizarea unor cofraje cu suprafaţă fină se poate obţine încă de la turnare un finisaj fin al suprafeţei eliminând tinciuirile şi drişcuirile.
Unele din aceste avantaje sunt comune tuturor aditivilor, dar sunt și câteva care sunt specifice produselor XYPEX, cum sunt creșterea rezistenței la atac chimic, creșterea randamentului de hidratare a cimentului, eliminarea formării rosturilor de turnare.
Ca dezavantaj nu se poate evidenția decât faptul că Antreprenorul care utilizează aditivarea trebuie să acorde o mai mare atenție tehnologiei de turnare a betonului pentru evitarea formării defectelor care ar trebui reparate ulterior. Oricum respectarea normativelor de construcții în vigoare reprezintă cartea de vizită a oricărui constructor.
Opțiunea pentru utilizarea produsului XYPEX ADMIX C-1000NF face diferența față de alți aditivi prin reducerea costului cu aditivul tocmai datorită eficienței deosebit de ridicate, care are la bază mecanismul chimic de obținere a impermeabilității structurii.
În acest sens specificația producătorului este de aditivare parțială a elemen-telor din beton armat orizontale cu grosime mare.
Astfel, cu o cantitate, mult mai mică, se poate hidroizola intreaga structură (radier și pereți perimetrali).
În acest sens va prezentăm următorul studiu de caz :
Se solicita impermeabilizarea unui subsol cu doua niveluri S1 și S2, care are diafragme perimetrale din beton cu grosimea de 30 cm și un radier cu grosimea de 80 cm .
Suprafață radier = 3.990 mp
Volum beton radier 80 cm = 3.190 mc beton
Suprafață pereți perimetrali S1 și S2 = 1.987 mp
Volum beton pereți perimetrali 0,30 cm grosime = 596 mc beton
Volum total beton ( pereti + radier ) = 3.786 mc beton
Volum de beton aditivat cu XYPEX la radier = 1.596 mc beton
Volum aditivat cu XYPEX pereți perimetrali = 596 mc beton
Volum total beton aditivat cu XYPEX = 2.192 mc beton
Valoare aditiv XYPEX = 32.880 €
Preț unitar maxim pe mp ( pereți + radier) = 5,50 €/mp
Se observă că volumul de beton aditivat cu XYPEX este mai mic cu cca 1.600 mc față de volumul total de beton necesar pentru pereții perimetrali și radierul subsolului, ceea ce este un avantaj net față de alte produse de aditivare.
Acesta este un exemplu teoretic și este calculat la grosimea maximă de aditivare la radier, respectiv 40 cm conform specificațiilor producătorului.
În cazul unei lucrări reale, consumurile sunt optimizate funcție de câțiva factori care sunt strict legați de situația din documentații (proiect, studiu hidro-geologic, etc.) .
De exemplu grosimea de beton aditivat din radier se poate diminua pentru zonele fără nivel hidrostatic, în special acolo unde se pune accent pe protejarea împotriva apelor meteorice.
Toate acestea conduc în final la costuri mici pe metru pătrat de structură.
---
Nota Redacției. Autorul articolului este Domnul Inginer Radu Teodor, un pasionat si entuziast profesionist cunoscut în industria construcțiilor din România, care a introdus pe piața din România soluțiile XYPEX, certificate internațional.
Fotografie care surprinde pregatirile pentru turnarea unui radier, nivel subsol -2, la o constructie din București.
(Sursa: Arhiva REXIMACO)
Comentarii
Nu exista comentarii.