on

Zapada si acoperisul casei

06 februarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Iata ca si anul acesta ne putem bucura de putina zapada, e adevarat ca ar fi fost placut ca si de sarbatori sa fim inconjurati de magia de fulgilor de nea, dar pana la urma niciodata nu e prea tarziu pentru putina... zapada.

Indepartarea controlata a zapezii si ghetii de pe acoperis este o operatiune benefica pentru cei care isi doresc ca acoperisul casei sa reziste o perioada cat mai indelungata de timp, si vitala pentru cei care, din diverse motive, trec pe sub streasina in aceasta perioada. Accidentele petrecute din cauza lipsei unor sisteme parazapada sunt numeroase, multe dintre ele cu consecinte nefaste, mai ales atunci gheata sau blocuri mari de zapada cad de la inaltimi mari.

Pentru a evita aceste situatii trebuie pornit de la ideea ca zapada sau gheata nu trebuie sa paraseasca acoperisul decat forma lichida, sub actiunea fortei gravitationale sau in cantitate mai mica, prin sublimare (evaporare).

Montarea accesoriilor este importanta pentru a avea un acoperis care sa reziste la intemperii si in fata precipitatiilor. Una dintre piesele necesare pentru orice invelitoare este accesoriul denumit parazapada. Rolul acestui element este extrem de important pe perioada sezonului rece, mai ales in conditii de ninsoare abundenta.

Opritoarele de zapada sau parazapezile sunt sunt specifice fiecarui tip de invelitoare. Forma opritoarelor de zapada difera in functie de felul si tipul tiglei. Iar dimensionarea acestora trebuie sa se realizezi de catre producatorul invelitorii si se vor monta respectand instructiunile acestuia, in numarul si forma indicata.

Din punct de vedere al formei, exista mai multe tipuri, si anume:

  • opritoare tubulare;
  • opritoare liniare;
  • opritoare omega;
  • taietoare de zapada;
  • opritoare de tip grilaj sau tigle de tip parazapada (in cazul tiglelor de beton si ceramica).

 

Alegerea tipului de opritor se face in functie de panta acoperisului si de gradul de importanta a caii de acces. De regula parazapezile se monteaza pe doua randuri, cu decalare intre piesele adiacente ale randurilor.

Prinderea parazapezilor separate se face in doua moduri, direct pe tigla in cazul sortimentelor ceramice sau din beton, prin fixarea intre randurile de tigla sau prin fixare pe riglele de montaj ale invelitorii, in cazul tiglei de tabla.

Atunci cand se face dimensionarea trebuie sa luam in calcul tipul de invelitoare, inclinatia acoperisului, lungimea apei, structura acoperisului si nu in ultimul rand numarul elementelor de fixare. Pentru lungimi de apa foarte mari, parazapezile vor fi asezate pe doua sau mai multe randuri.

Parazapezile se vor monta si pe acoperisurile terasate. In specificatiile furnizorilor de invelitori gasim tabele de calcul pentru dimensionarea parazapezilor. In aceste se gasesc distantele maxime intre randurile de parazapezi, pe directia coama – streasina, in functie de zona de zapada si de inclinatia acoperisului. Nu de putine ori vedem acoperisuri ce au parazapezile deformate, acest lucru se intampla datorita fixarii slabe pe structura acoperisului si pozitionari gresite.

Un sistem de parazapezi bine ales si montat isi va face treaba pe perioada sezonului rece, iar asta va scuti proprietarii de probleme ulterioare precum deformarea unor elemente si inlocuirea acestora.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Acoperisul cu invelitoare faltz Acoperisul cu invelitoare faltz
Sageacul metalic - Ce este si de ce poate fi indispensabil acoperisului tau Sageacul metalic - Ce este si de ce poate fi indispensabil acoperisului tau
Cum vopsesti tabla de pe acoperis Cum vopsesti tabla de pe acoperis
Protectia acoperisului la zapada Protectia acoperisului la zapada
Acoperisul - sistemele parazapada Acoperisul - sistemele parazapada
Copertine pentru terase Copertine pentru terase

Vezi mai multe articole