Apreciat pentru fructele sale gustoase si aromate, zmeurul este un semiarbust pe care il puteti cultiva in propria gradina fara ca acest lucru sa implice un efort deosebit. Deoarece planta prefera spatiile semiumbrite, un loc langa un perete sau langa un gard poate fi destinatia perfecta pentru a-l planta. Extrem de ”tenace”, poate vegeta in orice tip de sol, chiar sarac in substante nutritive, dar pentru a fructifica are nevoie de un pamant bogat, afanat si relativ umed. De aceea, in zilele de canicula si in lipsa precipitatiilor se recomanda sa fie udat, pentru a i se asigura un climat umed, atat in atmosfera, cat si in sol. In caz contrar, fructele vor ramane mici si isi vor pierde aroma. Pentru imbogatirea solului este suficient sa se aplice un ingrasamant natural, mranita, de 2 – 3 ori pe an.
Zmeurul obisnuit rodeste in lunile iunie – iulie. Pentru cei care prefera zmeura in stare proaspata, trebuie sa stiti ca exista soiuri care fructifica din luna august pana in
octombrie, prin combinarea celor doua variante putand avea la dispozitie fructe proaspete pe aproape toata perioada calda a anului.
Plantarea zmeurului nu implica nicio dificultate. Asigurati-va ca groapa in care asezati planta este suficient de adanca, astfel incat sa-i cuprinda intreaga radacina, acoperiti-o cu pamant si udati-o din belsug. Pentru a reduce riscul aparitiei buruienilor, amestecati pamantul cu compost. Daca plantati zmeur pe mai multe randuri, pastrati o distanta de aproximativ 1,5 m intre randuri si de 50 cm intre plante, pentru a le asigura suficient spatiu sa-si dezvolte radacinile, dar si pentru a putea aduna fructele. Cel mai bine este sa plantati toamna, in luna octombrie, dar se poate si in martie, daca solul nu este inghetat. Deoarece atinge inaltimi de peste un metru, zmeurul are nevoie de suport. Suportul se instaleaza inainte de plantare, iar legarea plantei de el trebuie sa fie foarte lejera, pentru a-i permite o crestere naturala.
Pentru obtinerea unei productii bogate si a unor fructe de calitate, cea mai importanta operatie este taierea zmeurului. Sunt recomandate trei taieri pe an: in lunile octombrie – noiembrie (dupa ce substantele energetice din tulpini au coborat in radacina plantei, se taie de la nivelul solului tulpinile uscate), primavara devreme (se inlatura tulpinile care au degerat pe timpul iernii si se opresc cam 5 -10 tulpini sanatoase la fiecare radacina), si o a treia taiere, care poate fi facuta oricand in afara perioadei de vegetatie, primavara sau toamna, este scurtarea varfurilor la 80-120 cm.
Pentru a prelungi perioada de fructificare a zmeurului, secretul consta in felul in care se scurteaza tulpinile care rodesc. Astfel, se recomanda o taiere la inaltimi diferite - o treime din numarul lor la 50-60 cm, o alta la 80- 90 si cealalta treime la 100 -120 cm. Zmeura se va coace mai intai pe tulpinile inalte, apoi pe celalalte, marindu-se perioada in care veti avea fructe proaspete.
Important
Asa cum am spus, zmeurul este un semiarbust la care partea superioara este formata din tulpini neramificate care nu traiesc decat doi ani. In primul an se formeaza si se dezvolta, al doilea an rodesc, apoi se usuca. De aceea trebuie sa fiti atenti atunci cand efectuati taierea, sa pastrati tulpinile care urmeaza sa rodeasca.
Pe radacina zmeurului exista din loc in loc muguri din care se formeaza drajoni (lastari) - acestia isi formeaza la randul lor propria radacina. Ei se pot desparti de planta mama si replanta, inmultirea prin drajoni fiind cea mai raspandita. Daca sunt lasati, acestia pot creste haotic, intre plante sau randuri, si in acest caz trebuie suprimati.
Comentarii
Nu exista comentarii.