on

Amenajarea casei cu tapet - Tipuri de tapet si Ghid de montaj

03 iulie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru a ajunge la forma pe care o cunoastem astazi, tapetul a trecut printr-o serie de modificari care s-au intins de-a lungul mai multor secole. Dar istoria tapetului a inceput in China Antica, chinezii fiind primii care au inventat hartia si primii care au lipiti pe pereti hartie de orez. Iar astazi ne putem bucura de o varietate mare de modele de tapet.

Tipuri de tapet:

  1. Tapetul pe suport din hartie este accesibil ca pret si are o durabilitate medie. El este fabricat din doua straturi, stratul suport fabricat din hartie si stratul superior (imprimat) ce poate fi confectionat din diferite materiale: hartie, spuma vinilica, PVC sau fibre textile.
  2. Tapetul VLIES – sau tapetul din fibre netesute: suportul acestui tip de tapet este format din fibre netesute care lasa peretii sa respire, reducand riscul de condens sau mucegai. Tapetul este foarte usor de montat, adezivul fiind aplicat doar pe perete. De asemenea, tapetul nu formeaza bule la aplicare si nu se va strange sau intinde dupa aplicare.
  3. Tapetul lavabil este acoperit cu o pelicula subtire din plastic si are un mare avantaj: poate fi curatat fara probleme cu apa. Vopseaua poate fi aplicata in straturi, 3- 5 straturi (numarul difera in functie de modelul achizitionat).
  4. Tapetul din materiale textile - La fabricarea acestui tip de tapet se folosesc materiale, precum: matasea, brocartul, taftaua etc. O solutie eleganta de material pentru tapet sunt fibrele naturale. Astfel, un tapet din in, canepa, rafie sau alge uscate adauga distinctie unei incaperi decorate in maniera clasica. Acest tip de tapet este recomandat in zone cu trafic redus.
  5. Tapetul vinilic – cu un stat exterior din PVC - este rezistent la uzura, lumina soarelui si la alti factori externi. Tapetul din vinil foarte usor de curatat, fiind superlavabil.
  6. Tapetul 3D se bazeaza pe tehnologia compozitiei fluorescente combinate cu grafica 3D. Producatorii obtin efecte fluorescente sub actiunea neoanelor speciale BLB (neon cu lumina albastra). In acest mod se poate reproduce pe perete o pictura elaborata, prin folosirea unui pigment fluorescent de inalta rezolutie, ceea ce implica o claritate exceptionala a imaginii rezultate. Acest tip de tapet este confectionat din fibre speciale de poliester, fiind in acelasi timp un produs ecologic. Este usor de intretinut, ignifug, impermeabil si antistatic.
  7. Tapetul din fibra de sticla este ignifug si mult mai rezistent la socuri decat celelalte tipuri. Costul de intretinere este foarte mic deoarece poate fi vopsit de mai multe ori fara a-i fi afectate calitatile. Sticla (un produs anorganic) in combinatie cu vopselele pe baza de latex ii permite peretelui sa respire si nu permite dezvoltarea mucegaiului sau a ciupercilor.
  8. Tapetul metalic se obtine prin laminarea unei folii de aluminiu pe un strat suport (baza) din fibre netesute. Este perfect pentru amenajarile in stil Art Deco sau Baroc.
  9. Fototapetul este perfect cei care isi doresc o casa unica.

 

Citeste si: Vopsele decorative structurate pentru interior

 

Cum se monteaza tapetul?

Inainte de a te apuca de montajul tapetului, asigura-te ca ai la indemana urmatoarele lucruri:

•  scara care sa permita montarea in partea superioara a suprafetei;

•  recipient curat pentru prepararea adezivului;

•  nivela;

•  metru sau ruleta;

•  cutter;

•  pensula;

•  creion;

•  trafalet;

•  rola presoare sau spatula pentru tapetat;

 

 

De asemenea, tot inaintea aplicarii tapetului, indiferent de tipul acestuia, suprafata suport trebuie pregatita corespunzator:

  • Suprafata trebuie sa fie uscata, curata, si pe cat se poate de fina.
  • Daca peretele prezinta gauri sau fisuri acestea trebuie reparate. Lasa peretele sa se usuce, iar apoi il poti slefui pentru a obtine o suprafata cat mai neteda.
  • Daca exista deja tapet pe perete, acesta trebuie indepartat, iar peretele trebuie aplicat un strat de glet si mai apoi trebuie slefuit corespunzator.
  • Daca peretele este uscat se va aplica un grund special pentru tapet, in scopul formarii unui film peste care tapetul va adera corespunzator. Grundul are si rolul de a reduce si consumul ulterior de adeziv.

 

 

Daca peretele este pregatit, poti trece la operatiunea urmatoare: taierea tapetului la dimensiunile necesare. Bucatile de tapet se vor taia cu 6-12 cm peste inaltimea stratului suport, urmand a fi desfasurate cu stratul suport spre exterior. In cazul tapetului cu model va trebui sa urmezi indicatiile producatorului, deoarece acestea au diverse simboluri-reper marcate pe margine.

Urmatoarea etapa este prepararea adezivului. Iti recomandam ca inainte de preparare sa citesti cu atentie instructiunile de pe ambalaj. Adezivul pentru lipirea tapetului trebuie preparat cu apa curata, intr-o cantitate exacta, asa cum este mentionat pe ambalajul acestuia.

Ultima etapa este reprezentata de aplicarea adezivului si lipirea tapetului. Adezivul se aplica pe o portiune de perete, urmand ca, actionand de sus in jos, sa aplici fragmentul de tapet. Tapetul se va presa cu o bucata de material textil moale sau cu ajutorul unei role de cauciuc. Abia acum se vor taia capetele ce depasesc suprafata peretelui. Urmatoarea fasie de tapet se va aplica langa prima, fara a se suprapune. La colturi situatia este ceva mai complicata; in aceste zone prima fasie de material va depasi coltul cu 10 cm. Fasia urmatoare se va suprapune cu prima cu 4 cm. Ulterior cele doua bucati de tapet vor fi taiate pe zona de suprapunere, iar surplusul decupat se va indeparta.

 

 

Care sunt ultimele tendinte in materie de tapet?

 

Tendintele in materie de amenajari interioare sunt in continua schimbare, iar anul acesta s-a remarcat o crestere a popularitatii materialelor ecologice, precum pluta, scoici de stridii, rafie, sticla, mica, in, iuta, bambus, coaja de banana, coaja de nuca de cocos, ratan, bacnoc, nufar si multe altele. Majoritatea modelelor sunt produse manual de mesteri artizani care isi aleg cu atentie materia prima si care, cu o sensibilitate artistica remarcabila, imbratiseaza caracterul unic al acesteia, desenand imperfectiunile si detaliile ca si caracteristici dezirabile. Culorile naturale sunt infrumusetate cu accente aurii, argintii sau cupru. Artizanul pozitioneaza fiecare bucata de material manual pe un design geometric, pentru a forma modele in relief, ceea ce duce la crearea unui model de tapet unic, elegant si luxos, ne transmite Andrei Ichim, manager general Silver Decor.

La fel de interesanta este si preferinta pentru tapetul din furnir de lemn. Colectia Timber de la Arte International este realizata exclusiv din furnir de lemn Paulownia, un lemn fabulos si versatil. Lemnul acestui arbore special este moale si usor de manevrat, iar in contact cu aerul, devine deosebit de dur si rezistent. Este materialul perfect pentru realizarea unui tapet unic. Lemnul Paulownia este cojit foarte atent in benzi subtiri si apoi aplicat pe un suport netesut in bucati mici, la fel ca un mozaic mare. Mai intai in sensul fibrei si apoi contra ei. Rezultatul este uimitor. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca aceasta colectie este realizata 100% manual, ne mai comunica Andrei Ichim.

 

 

Sursa imagini: Silver Decor

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum combinam culorile finisajelor de la interior Cum combinam culorile finisajelor de la interior
Amenajarile Interioare, intre alegerile bunului gust si efectuarea corecta a operatiunilor. Amenajarile Interioare, intre alegerile bunului gust si efectuarea corecta a operatiunilor.
Efectul ombre – un accent chic cu efort mic. Cum sa vopsesti peretii in degrade Efectul ombre – un accent chic cu efort mic. Cum sa vopsesti peretii in degrade
Ce trebuie sa stii despre pictura pe pereti Ce trebuie sa stii despre pictura pe pereti
Realizarea zidariilor din caramida transparenta Realizarea zidariilor din caramida transparenta
Efecte speciale - Ce tip de vopsea decorativa sa alegi? Efecte speciale - Ce tip de vopsea decorativa sa alegi?

Vezi mai multe articole