on

Exfolierea finisajelor: de ce identificarea cauzei este extrem de importanta

19 ianuarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O problema care apare des in discutiile de pe forumul Misiunea Casa este cea legata de diversele pete galbene care apar pe pereti si tavane, dar si de exfolierea unor straturi de finisare cum sunt gletul si vopseaua decorativa. Aceste subiecte prezinta o ciclicitate in sensul ca apar cu preponderenta toamna si iarna. De aceea, este firesc sa existe o legatura intre perioada aparitiei problemelor si efectele vizibile in interiorul locuintei, iar explicatia pentru acestea sa stea in anumite fenomene si conditii din zonele respective.

Cu exceptia cauzelor generate de o aplicare necorespunzatoare a finisajului (neamorsarea suprafetelor pline de praf si aplicarea directa a gletului sau a vopselei lavabile pe aceste suprafete), restul situatiilor care genereaza pere sau exfolieri insotite de aparitia urmelor de pete albe sunt cauzate de mai multe fenomene aflate oarecum in directa legatura. Pe de o parte, exista cauze legate de expunerea zonelor la umezeala (permanenta sau periodica), iar pe de alta parte sunt cele legate de o izolatie precara a structurilor in discutie.

Oricare ar fi situatia, ceea ce produce exfolierea este prezenta umiditatii excesive din stratul de finisaj sau din stratul suport al acestuia. Intelegerea mecanismului de formare a acestei umiditati excesive ajuta in sensul rezolvarii problemei prin tratarea cauzei, si nu doar prin eliminarea efectului, care ar determina reaparitia problemei dupa o anumita perioada.

Cele mai frecvente situatii sunt cele provocate de fenomenul de absorbtie a apei dinspre sol, in lipsa unor straturi de hidroizolare corespunzatoare, precum si prezenta masiva a apei exterioare, din precipitatii, din sol sau din deversarea incorecta a apelor canalizate. Aceasta este o situatie des intalnita la cladirile mai vechi, realizate din caramida, pamant sau BCA, care nu au hidroizolatie pe zona de fundatie, atat in plan vertical, cat si pe zona de sub primul bloc de zidarie asezat peste fundatie. O alta cauza poate fi umezeala sau infiltratiile/ exfiltratiile de apa provenite de la terase cu hidroizolatie degradata (aici apa se poate prelinge prin pori sau mici fisuri si isi poate croi drum prin zonele cele mai slabe dinspre interior), instalatii de alimentare cu apa sau canalizari menajere ori pluviale.

In cealalta directie, suprafetele slab izolate termic pot produce condens, fenomen care apare iarna. Condensul ramas neobservat ajunge in situatia de a umezi in adancime straturile de materiale de pe pereti si tavane, iar acest proces conduce la aparitia mucegaiului.

Asadar, pentru a elimina cauza care duce la aparitia problemelor enumerate mai sus, vor trebui analizate cu mare atentie efectele sesizate, apoi stabilita structura zonelor afectate si, in cele din urma, identificata sursa.

Abia din acest punct, se poate trece la eliminarea unei fisuri pe o teava de apa, la verificarea etanseitatii hidroizolatiei la ploi, la stoparea fenomenului de urcare a apei prin zidarie sau la remedierea circulatiei aerului in zonele afectate.

Categoriile de lucrari care pot fi realizate in acest sens sunt cele de hidroizolare si/ sau termoizolare, in functie de specificul fiecarei situatii. Numai dupa analiza corecta, pot fi demarate reparatiile, care trebuie sa fie orientate spre eliminarea definitiva a problemei. Compromisurile precum acoperirea cu materiale de izolatie peste zonele care prezinta umiditate permanenta nu vor face decat sa agraveze situatia si, eventual, sa conduca la cheltuieli suplimentare inutile.

De aceea, pentru orice problema de acest gen, forumul nostru iti sta la dispozitie, cu solutiile prezentate de alti forumisti in situatii similare: http://www.misiuneacasa.ro/forum/forum.php

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Lacuri si amorse ecologice Lacuri si amorse ecologice
Redecorarea peretilor: Sfatul mesterilor care nu trebuie urmat Redecorarea peretilor: Sfatul mesterilor care nu trebuie urmat
Transforma-ti locuinta de sarbatori! Cum sa-ti instalezi un semineu fals? Transforma-ti locuinta de sarbatori! Cum sa-ti instalezi un semineu fals?
“Peretele sufrageriei situate la etajul 7 este ud pana la jumatate. Ce solutie ajuta sa scap de problema?” “Peretele sufrageriei situate la etajul 7 este ud pana la jumatate. Ce solutie ajuta sa scap de problema?”
Placarea corecta a peretilor din incinta unei piscine inchise Placarea corecta a peretilor din incinta unei piscine inchise
Rolul culorilor in decorarea spatiilor interioare Rolul culorilor in decorarea spatiilor interioare

Vezi mai multe articole