Finisajul interior - secretul frumusetii unei locuinte

29 septembrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Aplicarea straturilor decorative, atat la interior, cat si la exterior reprezinta etapa finala in construirea locuintei. Culorile, dar si tipul de finisaj cu rol decorativ sunt elemente importante ce vor influenta aspectul casei. Acestea trebuie aplicate respectand indicatiile producatorilor.


In continuare vom vorbi despre iti vom povesti despre finisajele care sunt la indemana oricui si care iti permit ulterior aplicarea altor materiale.


Tencuiala reprezinta un element de finisaj din mortar aplicat umed (in stare plastica) sau uscat pe suprafata suport (suprafata bruta a peretilor, a tavanelor sau a altor elemente de constructie), cu rol de protectie, decorativ, estetic sau igienic. Tencuiala se poate aplica pe suprafete de zidarie din BCA, caramida plina sau cu goluri, beton, rabit etc.


Tencuiala pe baza de ipsos este o tencuiala uscata, prefabricata si de calitate controlata, ce insumeaza toate calitatile naturale ale gipsului. Aceasta poate fi aplicata manual sau mecanizat cu ajutorul masinii de tencuit (acesta este domeniul la care vom face referire in continuare).
Inainte de a incepe operatiunea de tencuire este necesar sa verifici suprafata suport, aceasta nu trebuie sa prezinte desprinderi sau exfolieri. Mai mult decat atat, aceasta trebuie sa fie curata si complet uscata.


In functie de starea si gradul de absorbtie al suprafetei suport este necesar sa aplici o serie de amorse sau grunduri specifice de tratare a peretelui, pentru cresterea aderentei la suprafata suport. Dupa amorsarea peretelui vei obtine o suprafata neteda si lucioasa, gata de tencuire.

Tencuiala umeda vs Tencuiala uscata

Tencuiala umeda se obtine prin aplicarea mortarului pe suprafata suport, iar tencuiala uscata - prin fixarea pe suprafata suport cu suruburi, cuie, adeziv etc. a unor placi, fasii sau panouri prefabricate confectionate din mortar.


Tencuiala poate fi, dupa compozitie, nerezistenta, semirezistenta sau rezistenta (cand are adaosuri hidrofobe) la actiunea umiditatii.


Dupa modul de prelucrare a fetei vazute, tencuielile pot fi: obisnuite (brute, driscuite, fin driscuite, sclivisite sau geluite) sau decorative, pentru lucrari interioare mai importante: in calcio vecchio si marmura artificiala. Grosimea tencuielilor va depinde de natura suprafetelor - beton, caramida, lemn etc.


O tehnica de finisaj uscat care elimina toate problemele santierului umed traditional (trasare, montaj, tencuiala, gletuire, uscare, murdarie etc.) se realizeaza cu sistemele din gips-carton. Acestea sunt alcatuite dintr-o structura metalica cu profile orizontale si verticale drept suport si din placi compuse dintr-un strat de gips de cariera rehidratat, incorporat intre doua foi de carton special, rezistent si foarte aderent. Cu ajutorul placilor de gips-carton vom obtine suprafete perfect netede.


Gips-cartonul constituie un sistem constructiv de compartimentare interioara pentru suprafete verticale (pereti interiori, placari de pereti), orizontale si oblice (tavane false, casetate, scafe).


Tu cum ai ales sa iti decorezi peretii interiori?

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

3 idei creative pentru vopsirea peretilor 3 idei creative pentru vopsirea peretilor
Cateva sfaturi pentru a zugravi singura casa Cateva sfaturi pentru a zugravi singura casa
Pata de culoare care te inconjoara Pata de culoare care te inconjoara
Gips-carton sau design fara limite (II) Gips-carton sau design fara limite (II)
Cum combinam culorile finisajelor de la interior Cum combinam culorile finisajelor de la interior
Placile din rigips – 5 avantaje majore pentru orice locuinta Placile din rigips – 5 avantaje majore pentru orice locuinta

Vezi mai multe articole