on

Fundatia casei (I) – Lucrari pregatitoare

29 octombrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fundatia casei este un element esential al oricarei constructii, deoarece de executia corecta a acesteia depinde rezistenta si durata de viata a intregii structuri. Pentru ca aceste doua elemente sunt esentiale pentru a avea o casa solida, trebuie sa respectam anumite reguli. In caz contrar, o fundatie executata gresit se va dovedi costisitoare si dificil de reparat ulterior.

Inainte de a vedea cateva reguli esentiale in construirea fundatiei unei case, sa definim aceasta structura.

Asadar, fundatia casei reprezinta elementul de constructie care preia incarcarile Suprastructurii si le transmite terenului de fundare. Tipul, alcatuirea si comportarea fundatiei sunt inseparabile de natura suportului – terenului de fundare, uneori termenul de fundatie este utilizat pentru a defini ansamblul constituit din elementul structural si suportul acestuia.

Lucrari necesare inainte de executia fundatiei

Inainte sa incepi executarea propriu-zisa a fundatiei este important sa ai in vederea cateva lucrari pregatitoare. Sa vedem care sunt lucrarile de pregatire a terenului pentru turnarea fundatiei:

Evaluarea solului

Etapa este realizata inainte de elaborarea proiectului sau planului de rezistenta, inginerul proiectant trebuie sa aiba o evaluare a locului unde va fi realizata fundatia. Pe baza acestor date isi poate dimensiona corect dimensiunea casei si modul de fundare.

In ce priveste tipul solului, geologul va efectua un studiu geotehnic pentru a identifica cu exactitate calitatea si tipul solului, inclinatia solului, nivelul de coezivitate (care este mai mic in cazul solului nisipos si mai mare in cazul solului argilos), adancimea de inghet si adancimea panzei freatice, dar si riscul seismic.

De exemplu, este important sa stabilesti adancimea fundatiei, astfel incat sa fie mai mare decat adancimea de inghet din acea zona. Totodata, si stabilitatea solului este importanta, deoarece te ajuta sa stabilesti tipul si marimea fundatiei.

Pregatirea solului

Dupa ce s-a stabilit locul potrivit pentru fundatia casei, poti trece la etapa de pregatire a solului. Mai exact, trebuie indepartat stratul de suprafata aflat pe sol, stratul de vegetatie, indiferent ca e vorba de plante, arbusti sau gazon. Stratul cu vegetatie trebuie indepartat pana la o adancime de aproximativ 20 de cm. In plus, in cazul in care exista constructii sau fundatii mai vechi, acestea trebuie demolate si molozul trebuie indepartat complet.

Trasarea fundatiei

Urmatoarea etapa este trasarea fundatiei. Practic, acum va trebui sa realizezi masuratorile necesare inainte de a incepe saparea santurilor. Trasarea fundatiei poate fi facuta prin doua modalitati:

a) Topografic

Masuratorile facute de un topometrist vor costa in plus, dar avem siguranta ca acestea sunt corecte si exacte, mai ales ca masuratorile si marcajele sunt facute in baza unui proces verbal.

b) Masuratori manuale

Realizarea masuratorilor manuale dureaza mai mult decat cele topografice si sunt ceva mai greu de realizat:

  • stabilesti limitele terenului pe care vei construi fundatia prin infigerea unor tarusi in fiecare colt al terenului. Tarusii trebuie amplasati in afara zonei de lucru unde vei sapa santurile, la o distanta de circa 1,5 m, astfel incat sa ii poti mentine si pe durata executarii lucrarilor.
  • vei trasa axele casei cu ajutorul unor sfori prinse de capre. Caprele sunt compuse din doi tarusi verticali din lemn care sunt uniti de o scandura orizontala pe care este fixat un cui in zona din mijloc. De acest cui vei lega sfoara cu care determini traseul axei. Tine cont de faptul ca aceste scanduri orizontale trebuie sa fie montate la aceeasi inaltime (poti stabili inaltimea cu ajutorului unui furtun de nivel).

Va urma!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fundatia casei (II) - Saparea, turnarea si aramarea fundatiei Fundatia casei (II) - Saparea, turnarea si aramarea fundatiei
Fundatia casei (partea a 2-a) – Saparea si turnarea fundatiei Fundatia casei (partea a 2-a) – Saparea si turnarea fundatiei
Fundatia casei (partea 1) – tipuri de fundatie, dimensiunea si adancimea fundatiei Fundatia casei (partea 1) – tipuri de fundatie, dimensiunea si adancimea fundatiei
Hidroizolarea fundatiei Hidroizolarea fundatiei
Fundatia casei (III) – Turnarea placii la nivelul zero Fundatia casei (III) – Turnarea placii la nivelul zero
Turnarea fundatiei: “Pot sa torn betonul in decembrie?” Turnarea fundatiei: “Pot sa torn betonul in decembrie?”

Vezi mai multe articole