Gletuirea si vopsirea peretilor

07 august, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sut si hoool! 

Fie ca ne gandim la o garsoniera sau la apartamente, destinatia holului ramane aceeasi, bine definita: spatiu de acces, de tranzit si, foarte important, de primire. Primire, adica functionalitate si imagine, cartea de
vizita a casei noastre.
Ramanem si saptamana aceasta tot la bloc, iar obiectul nostru este sa obtinem un spatiu cat mai generos pentru hol. Atentie deci la alegerea dulapioarelor si a corpurilor de iluminare. Cu ajutorul acestora din urma atragem atentia asupra anumitor detalii: colturi sau pereti cu oglinzi. Pentru pardoseala folosim materiale rezistente la trafic. Folosim culori deschise pentru a da senzatia de spatiu amplu si nu aglomeram in hol obiecte de-a valma, doar pentru ca suntem convinsi ca dau bine. Adevaratul castig il ofera spatiul cat mai aerisit. In felul acesta ne bucuram si noi si-i facem fericiti si pe copiii nostri care, in zilele ploioase, isi prelungesc spatiile de joaca din camera lor in hol. Iata in continuare o varianta extrem de eficienta pentru amenajarea holului.
 
Gletuirea peretilor
 
Sugestia noastra vizeaza sistemul de gleturi Ceresit. Pentru inceput, curatati peretii holului de orice urma de praf, grasime sau vopsea veche. Cei mai multi pereti fiind din beton (material absorbant), dam inainte o mana de grund Ceresit CT 17 cu bidineaua. Pentru indreptarea denivelarilor va sugeram utilizarea gletului Ceresit CT 126, care permite egalizarea suprafetei prin incarcari de pana la 10 mm, intr-un singur strat, avand rezistenta mare la fisurare. La un sac de 25 de kilograme adaugati 13 litri de apa.
Gletul si apa se amesteca mecanic, cu viteza mica; astfel, evitati antrenarea de aer in masa de material. Dupa 3 minute, necesare maturarii, se amesteca din nou. Pasta obtinuta se aplica cu o gletiera neteda de inox. Intai se incarca peretele, apoi se intinde pasta cu miscari scurte, verticale si paralele, de jos in sus. Pentru un strat de 5 mm, timpul de uscare este de o zi. Dupa intarire, aplicam un strat de Ceresit CT 127. Suprafata astfel gletuita va fi foarte fina si de un alb imaculat. Aspectul sau va fi de finisaj final.
 
Vopsirea peretilor
 
Esential este ca suprafata ce urmeaza sa fie vopsita sa aiba o culoare uniforma, fara pete si un grad cat mai redus de absorbtie. In acest caz fericit, putem aplica direct prima mana de vopsea, fara alta pregatire prealabila.
Alegeti o vopsea lavabila de interior, fara solventi de intarire, de inalta calitate. Diluati cu maxim 5% apa si amestecati mecanic, pentru o cat mai fina omogenizare. Vopseaua se aplica cu trafaletele, in dungi paralele. Inlaturati excesul de vopsea de pe trafalet cu un gratar de plastic. O vopsea cu putere dubla de acoperire nu mai face necesara si o "a doua" mana. Culoarea finala apare imediat dupa uscare. Pentru a putea ocupa imediat spatiul, dupa vopsire, alegeti o vopsea fara miros. Dati un ban (si nu neaparat mult), dar stati in fata!
Pentru inlaturarea senzatiei de spatiu extins, in hol folositi aceeasi gresie aplicata in baie. Veti obtine un excelent efect de continuitate.
 
Bucataria, celula de baza a familiei
 
Spatiu imbietor si cald, atat la propriu, cat si la figurat, bucataria este pentru roman spatiul de socializare aflat mai la indemana. Aici se intalneste cu familia la masa si pune tara la cale; tot aici se strange cu prietenii la un pahar, sa evalueze potentialul unei afaceri sau sa injure un arbitru partinitor. In bucatarie, se fac, deopotriva, mancare si politica. Romanul n-are, deocamdata, cultura livingului si poate ca nici nu-i trebuie. Lui ii trebuie o bucatarie pusa la punct. Acolo e celula de baza a familiei, de-acolo ajuta el natiunea sa creasca in greutate.
In cazul apartamentelor noastre de la bloc, spatiul bucatariei e, din ce in ce mai mult, reconfigurat. Astfel bucataria poate deveni un spatiu deschis, integrat camerei de zi sau poate ramane un spatiu, inchis, dar care stabileste un contact vizual cu livingul prin intermediul unui perete de sticla.
Configurarea unei bucatarii spatioase tine cont de pozitionarea eficienta a zonei de lucru (foto). Blaturile mobilierului trebuie sa fie accesibile si usor de curatat. Cand e vorba de bucataria noastra, n-are rost sa ne zgarcim. Folositi materiale de calitate: Pt melaminat, lemn natural, marmura sau inox. Pardoseala bucatariei este o alta suprafata pentru care vom alege atent materialele. Lumina si culoarea au si ele rolul lor (si sunt actori de prima mana, nu niscaiva figuranti fara scoala). Fiti cu bagare de seama: culorile inchise absorb lumina si fac spatiul sa para mai mic. Corpurile de iluminat vor fi amplasate in functie de locurile pe care vrem sa le personalizam. Forma si dimensiunile acestor corpuri trebuie armonizate cu stilul mobilierului, culoarea finisajelor, cu forma intregului spatiu.
 
Și totuși, ce facem când ... apar problemele?!
 

Iată ce ne scrie Forumistul nostru, Dl CatCatrical. Ne-a placut foarte mult abordarea și dorim să vă semnalăm întreaga discuție, aici

Ne trimite această pozp reprezentativă, care indică un glet crăpat și desprins de pe tavan - și ne scrie următoarele rânduri, pentru care-i mulțumim foarte mult, căci avem cu toții de învățat, despre cum se folosesc corect, materialele de calitate!

 

”Am un tavan cu problema din pozele atasate. Nu ma pricep, insa presupun ca a crapat gletul.

Intrebarile mele ar fi urmatoarele:

1. Trebuie reparat tot tavanul sau doar zona crapata?

2. Este posibil sa ma ocup eu de asta?

Eu = cineva care nu a mai facut asta pana acum.

Nu sunt strain muncii manuale, am crescut la curte pana la 20 de ani. Am amestecat mortar, taiat lemne, vosit garduri, pardoseala, diverse... insa nu m-am ocupat niciodata de "chestii de finete" (gletuit, parchet, faianta, gresie etc)

3. Daca este posibil, exista vreun tutorial video sau ceva asemanator care sa explice, pas cu pas, pentru oameni care nu se pricep la asta?

De ce vreau sa fac eu asta? Deoarece mi-ar placea sa invat sa pot sa repar singur prin casa, nu tine doar de aspectul financiar...”

În afară de răspunsurile Specialistilor, din care ne permitem să cităm acest răspuns, dat de VYS, un inginer cu multă experiență în amenajările interioare:

”Gletul respectiv a fost tras pe o suprafata la care nu a aderat. Pare a fi huma dar cine stie ce ai acolo. Poate fi orice alta vopsea. Trebuie curatat tot tavanul de glet, razuit, amorsat si trag glet nou, mai multe maini. Incearca sa stergi zona de sub glet cu o carpa umeda, daca se umezeste si se ia pe carpa, este huma.”

... vă recomandăm cu multă căldură, canalul YouTube KNAUF -unde veți descoperi filme educative și binevenite pentru lumea amenajărilor interioare! 

 

 

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

“Tavanul si peretii de sub terasa sunt foarte reci. Cum rezolv problema?” “Tavanul si peretii de sub terasa sunt foarte reci. Cum rezolv problema?”
Despre stickerele pentru pereti Despre stickerele pentru pereti
Vopseaua care te poarta pe dune de desert Vopseaua care te poarta pe dune de desert
Montarea corecta a caramizilor aparente Montarea corecta a caramizilor aparente
Lambriul, o solutie versatila Lambriul, o solutie versatila
Cum sa iti decorezi dormitorul in conformitate cu regulile Feng Shui? Cum sa iti decorezi dormitorul in conformitate cu regulile Feng Shui?

Vezi mai multe articole