Caramida transparenta, cunoscuta si sub denumirea de caramida Nevada, poate fi utilizata pentru realizarea unor inchideri pe suprafetele interioare si exterioare, ridicarea peretilor despartitori cu diferite inaltimi si forme, amenajarea spatiilor de baie (perete de cabina de dus) etc. Aplicatiile care se pot realiza sunt diverse, iar gama bogata de culori in care se produc caramizile din sticla ne poate ajuta sa efectuam amenajarile necesare, potrivit cerintelor functionale si de design.
Tinand cont de marimea golului ce trebuie inchis cu acest tip de caramida din sticla, este necesara realizarea calcul pentru determinarea dimensiunilor golului de montaj, astfel incat sa avem un numar intreg de caramizi, debitarea acestora nefiind posibila. Asadar, primul pas il reprezinta stabilirea necesarului de caramida de sticla si pregatirea golului de montaj. Acesta trebuie sa aiba cotele necesare pentru a permite zidirea tuturor caramizilor, inclusiv ultima caramida din rand.
Realizarea zidariei efective a caramizilor din sticla se face utilizand un adeziv potrivit, de culoare gri sau alba. Recomandarea noastra este sa utilizati un adeziv de culoare alba pentru ca, in acest fel, nu va vor fi afectate transparenta si aspectul suprafetei caramizilor, prin evidentierea masei de adeziv de culoare mai inchisa (gri). Cu toate ca, in practica, intalnim cazuri in care zidaria se realizeaza cu orice adeziv de gresie si faianta, pentru obtinerea unei calitati optime a lucrarii, va recomandam sa identificati produsele dedicate pentru aceasta operatiune, din gama de produse de la brandul selectat de dvs. Cu titlu de exemplificare, adezivii Ceresit CM 15 sau, pentru zone cu umiditate permanenta - Ceresit CM 25 - pot fi utilizati cu succes pentru acest gen de aplicatie.
Zidirea caramizilor se face bucata cu bucata, lasand spatiu intre acestea in functie de designul dorit. Se folosesc distantiere speciale ce permit asezarea corecta a caramizilor, atat in plan orizontal, cat si in plan vertical. Rostul standard pentru aceste distantiere este de 1cm, dar exista si alte dimensiuni cum ar fi 2mm, 5mm, 16mm. Daca sunteti obisnuiti cu astfel de procedee de zidire, se poate renunta la distantierii speciali si utilizati direct pene sau distantieri obisnuiti, de exemplu cei pentru gresie si faianta sau pene din lemn.
Daca suprafata zidita este mai mare de un 1 metru patrat, pentru a da o rezistenta sporita zidariei, se adauga armatura metalica (otel beton de 6mm) in rosturi, la un interval de 5-6 randuri orizontal si vertical.
Dupa finalizarea zidariei si uscarea adezivului, este necesara fasonarea rosturilor, operatiunea realizandu-se cu chit de rosturi ales in functie de marimea acestora, deoarece sortimentele de chit de rosturi sunt diferite pentru rosturi de pana la 8-10 mm fata de cele pentru rosturi de pana la 20mm. Tot cu titlul de exemplu, va putem recomanda chiturile impermeabile Ceresit CE40 si Ceresit CE43.
Perimetral, dupa repararea zonelor si, daca avem o zona de colt, se poate aplica un cordon de acril intr-o nuanta potrivita amenajarii (acrilul poate fi vopsit daca este necesar) sau un cordon de silicon sanitar, daca este un spatiu umed.
Tinand cont de informatiile de mai sus, puteti analiza si opta pentru executia lucrarii de catre un mester sau de catre dumneavoastra, in functie de indemanarea si priceperea pe care le aveti.
Spor la lucru!
Comentarii
Nu exista comentarii.