on

Redecorarea peretilor: Sfatul mesterilor care nu trebuie urmat

24 august, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un utilizator al forumului Misiunea Casa a postat un mesaj legat de aplicarea faiantei pe un perete pe care exista mai multe straturi vechi, nu tocmai rezistente, constituite din diverse materiale ca vopseaua in ulei, gletul si vinaromul. Mesajul suna astfel: „Mesterii (in care am din ce in ce mai putina incredere) insista ca vopseaua nu trebuie indepartata, ca "merge si asa" si ofera garantie pentru placarea cu faianta in aceste conditii. Desi nu ma pricep, e evident ca sunt zone in care vopseaua se umfla si se desprinde de pe perete. Va rog sa apreciati daca e in regula sau nu. Se poate vedea ca s-a zugravit (glet, vinarom) peste vopsea”.

Pornind de la aceasta experienta, dorim sa oferim cateva sfaturi care sa conduca intr-adevar catre o lucrare de calitate si durabila.

Indiferent ca este vorba despre o placare cu faianta sau despre alte variante de finisare a peretilor, primul pas este intotdeauna pregatirea stratului suport. Acest strat trebuie sa permita aplicarea in cele mai bune conditii tehnice a stratului de finisare. In aceasta situatie, doua criterii trebuie urmarite: rezistenta stratului suport si aderenta materialelor utilizate pentru finisarea peretelui.

Revenind la cazul forumistului nostru, este usor de apreciat ca un perete pe care sunt aplicate mai multe straturi, cu o vechime mai mare sau mai mica, nu poate fi un strat suport recomandat pentru o lucrare de placare cu faianta, fara alte pregatiri. Dupa cum se poate vedea in imaginea trimisa, stratul de vopsea este slab aderent, pe alocuri umflat si poate fi indepartat destul de usor. A placa sau vopsi peste el echivaleaza cu o durata de viata redusa a lucrarii, de numai cativa ani, in cel mai bun caz.

O lucrare corecta presupune indepartarea in totalitate a straturilor de vopsea si glet, pana la tencuiala. De asemenea, trebuie curatata si desprafuita intreaga suprafata, dupa care va fi amorsata cu un grund de profunzime. In acest fel se capata asigurarea ca placarea poate fi realizata corect. Eventualele denivelari sau portiuni cu material lipsa din peretele curatat pot fi reparate cu acelasi adeziv utilizat pentru placare, strat care va trebui lasat la uscat minimum 24 de ore.

O alta variantă utilizata si valabila doar in cazul in care stratul de vopsea prezinta suficienta rezistenta, este slefuirea peretelui pentru cresterea rugozitatii acestuia. Dupa aceasta etapa, cu mici reparatii pe zonele care se pot desprinde mai usor si numai dupa asigurarea ca straturile existente stau foarte bine pe perete, se va trece la amorsarea cu o solutie dedicata, o amorsa de contact pentru suprafete critice. Aceasta are rolul de a acoperi stratul existent de vopsea si de a permite o aderenta corecta a adezivului de placare. Solutia este utilizata si la placarile realizate peste placari existente. Sunt, in general, solutii cu arie mica de utilizare pentru ca, de regula, cazurile in care necesitatea de redecorare/ refinisare a peretilor deriva dintr-o stare de degradare a acestora si nu doar din dorinta de a schimba aspectul lor.

Asadar, inainte de a alege o solutie recomandata sau nu de mesteri, informeaza-te si cauta varianta de executie corecta. Aceasta nu este cea mai usoară opţiune si, odată ce mesterii au plecat, nu dorim sa constati ca ai gresit, iar lucrarea se degradeaza rapid. De aceea, evita sa cheltui suplimentar doar pentru ca astfel este mai usor sau mai rapid.

Discutiile pe marginea acestui subiect pot fi urmarite, de asemenea, in topicul dedicat de pe forumul nostru.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Variante de amenajari folosind caramizile din sticla Variante de amenajari folosind caramizile din sticla
“Peretele sufrageriei situate la etajul 7 este ud pana la jumatate. Ce solutie ajuta sa scap de problema?” “Peretele sufrageriei situate la etajul 7 este ud pana la jumatate. Ce solutie ajuta sa scap de problema?”
Cum placam corect faianta? Cum placam corect faianta?
Lambriul, o solutie versatila Lambriul, o solutie versatila
Exfolierea finisajelor: de ce repararea imediata nu este recomandata Exfolierea finisajelor: de ce repararea imediata nu este recomandata
Placi decorative pentru tavan - Sfaturi de montare si intretinere Placi decorative pentru tavan - Sfaturi de montare si intretinere

Vezi mai multe articole