Rolul culorilor in decorarea spatiilor interioare

06 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Culorile pot dezvalui foarte multe lucruri despre o persoana sau un spatiu. Folosite in mod corespunzator culorile, designul si texturile de interior influenteaza in mod pozitiv relatia dintre mediu si ocupantii sai astfel incat orice proiect de design trebuie adaptat specificului mediului respectiv.
 
Proiectele de design pentru (restaurante, cluburi, spitale sau spatii publice) trebuie concepute in asa fel incat sa contribuie la dezvoltarea unui mediu placut ocupantilor sai. In timp ce intr-un spital trebuie sa creeam un mediu care sa ajute la ridicarea moralului
paleta de culori
pacientilor,  locurile de distractie trebuie sa-i incurajeze pe clienti sa manance, sa vorbeasca si sa-i faca sa-si doreasca sa petreaca timpul intr-un asemenea loc. La polul opus se afla spatiile de lucru ce trebuie sa dea un imbold focusarii si creativitatii angajatilor.
 
Exista firme de arhitectura si design cu o bogata experienta in decorarea spatiilor de locuit si nu numai, insa creearea unor interioare practice impun adesea designerului o perpectiva care depaseste sensul primar al culorilor si texturilor. Acesta trebuie sa fie asemenea unor vizionar si sa intuiasca noi sensuri si valente.
 
Ideal ar fi ca orice proiect sa implice un amplu proces de observare pentru a intelege si determina modul in care oamenii tind sa se comporte intr-un anumit spatiu. Incepand cu miscarile, interactiunile si reactiile oamenilor, toate acestea furnizeaza informatii utile ce trebuiesc prelucrate si transpunse in variante optime de design.
 
Culoarea este un element complex si foarte bogat in designul interior dar efectele sale nu sunt intelese in mare masura. In acest sens s-au realizat cercetari bazate pe focus-grupuri la cererea unei renumite firme de arhitectura din New York. Scopul a fost acela de a intelege mai bine impactul culorilor asupra ocupantilor unui spatiu. In acest scop au fost alese 3 culori: rosu, galben si albastru.
 
In prima faza participantii au analizat cele 3 culori despre care au concluzionat urmatoarele: culoarea rosie ii incurajeaza pe oameni sa manance mai mult, in timp ce albastrul ii relaxeaza iar galbenul evoca fericirea. In cazuri izolate aceasta culoare stimuleaza agresivitatea.
 
In vreme ce galbenul si rosul creeaza un mediu dinamic pentru miscare si interactiune sociala, albastrul asigura un spatiu calm, linistit cu interactiune sociala scazuta.
 
Experimentele au mai aratat ca persoanele care au raportat o senzatie puternica de foame si sete in camera rosie, au consumat de 2 ori mai multa mancare si bauturi in camera galbena. Aceste remarci au infirmat ipoteza initiala conform careia rosul induce o crestere a apetitului.  
 
In concluzie, daca doriti sa creati medii care sa ajute la conexiuni personale si asociatii complexe intre lumina, culoare, forma si comportamentul uman este suficient sa analizati, sa interpretati si sa intelegeti impactul culorilor asupra ocupantilor unui spatiu.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce poti face cu un perete gol Ce poti face cu un perete gol
Vopsele pentru orice tip de zugraveala Vopsele pentru orice tip de zugraveala
Exfolierea finisajelor: de ce identificarea cauzei este extrem de importanta Exfolierea finisajelor: de ce identificarea cauzei este extrem de importanta
Tapetul, o varianta viabila pentru decorarea peretilor (II) Tapetul, o varianta viabila pentru decorarea peretilor (II)
Amenajarile Interioare, intre alegerile bunului gust si efectuarea corecta a operatiunilor. Amenajarile Interioare, intre alegerile bunului gust si efectuarea corecta a operatiunilor.
Alegerea vopselei lavabile Alegerea vopselei lavabile

Vezi mai multe articole