on

Solutii de reparare a peretilor de compartimentare

18 ianuarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Peretii de compartimentare sunt realizati, de obicei, din blocuri de zidarie cu grosime mai redusa decat peretii exteriori, fie din blocuri de BCA de 10-15 cm, fie din caramida eficienta de 12-12,5 cm sau, mai nou, din gips-carton pe o structura metalica cu profile metalica, umplute la interior cu vata minerala.

In ceea ce priveste peretii blocurilor noi, nu au fost semnalate probleme deosebite, iar rezistenta lor pare suficient de buna pentru cerintele de compartimentare din prezent. Problemele exista, insa, in special la blocurile realizate in perioada anilor 1980-1990, prevazute cu pereti de compartimentare din placi de BCA armate, cu o grosime de 10 cm, inaltimea de 2.5m si latimea de 60 cm.

Acestea au reprezentat un produs economic, utilizat la vremea respectiva pentru compartimentare si care, din nefericire, nu s-au dovedit si solutii de foarte buna calitate. Mai mult, modul de fixare era unul oarecum improvizat, fapt relevat si de penele din lemn aflate la partea superioara a acestora, care arata anumite erori de proiectare si executie.

De aceea, in prezent, utilizatorii forumului Misiunea Casa intreaba frecvent cum pot rezolva stabilitatea acestor pereti de compartimentare. Multi dintre acestia au avut de-a face de-a lungul timpului cu apariţia fisurilor, mai mari sau mai mici, pe acest tip de pereti. Cum solutiile din trecut erau limitate de gama redusa de materiale disponibile, una dintre cele mai des intalnite variante era tencuirea peretilor cu utilizarea unei plase de armare din otel, rabitz sau alt tip. Timpul a demonstrat, insa, ca in majoritatea cazurilor, crapaturile reapareau, deoarece substratul din BCA este predispus la fisurare. In plus, mai multe dintre placi erau deteriorate chiar din momentul contructiei! De asemenea, o alta varianta de „remediere” a problemei o constituia lipirea unui tapet, cel mai probabil vinilic.

CITESTE SI: Recomandarile forumistilor: “Cum pot transforma un gol de fereastra in gol de usa?”

Din fericire, in prezent ne sunt puse la dispozitie si alte variante de reparatie, iar o prima optiune este placarea directa cu gips-carton. Pentru aceasta, trebuie curatat peretele de straturile slab aderente si apoi lipite de acesta cu ipsos adeziv placi din gipscarton cu grosimea de 9,5 mm sau 12,5 mm. Lipirea va fi facuta in puncte, in trei linii verticale pe inaltimea placilor de gips-carton, pentru a permite corectarea unor denivelari semnificative ale peretilor, de 1-2 cm. Metoda este suficient de rezistenta pentru a face fata pentru cel putin 20 ani, daca nu intervin alte probleme.

A doua solutie este dublarea peretilor cu structura metalica si gips-carton. Aceasta presupune realizarea unui caroiaj din profile metalice specifice, din otel, cu o grosime minima de 3 cm, care va imbraca efectiv peretele. Inchiderea structurii se face cu placi de gipscarton cu grosimea de 12,5 mm care vor fi fixate cu autofiletante pe structura metalica. In structura realizata poate fi amplasat un strat de izolatie, care va aduce avantaje de ordin termic si fonic. Deoarece structura aceasta se fixeaza pe tavan si pardoseala, peretele nu va mai fi nevoit sa suporte acelasi grad de solicitare de pana la aplicarea acestei solutii. Singurul dezavantaj il reprezinta sacrificarea unei portiuni din spatiul interior, de aproximativ 4-5 cm.

Desigur, exista si o a trei varianta, ceva mai radicala: demolarea peretilor si refacerea cu alte materiale (blocuri de zidarie din caramida de 12-12,5 cm). Aceasta prezinta, insa, dezavantajul unui deranj destul de mare, de aceea este recomandata doar in apartamentele aflate in reparatii capitale.
Indiferent de varianta aleasa, cel mai important lucru este ca repararea acestor pereti sa fie realizata eficient, pentru eliminarea definitiva a problemei si cu consecinta directa a imbunatatirii confortului interior.

In final, iti reamintim ca orice subiect despre amenajarea locuintei poate fi discutat si pe forumul nostru, locul unde se intalnesc pasionati de bricolaj, mesteri priceputi sau profesionisti. Asa ca te asteptam sa gasim impreuna raspunsuri si solutii la problemele tale: http://www.misiuneacasa.ro/forum/forum.php

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Variante de amenajari folosind caramizile din sticla Variante de amenajari folosind caramizile din sticla
Cum sa alegi tapetul perfect in functie de design-ul casei tale Cum sa alegi tapetul perfect in functie de design-ul casei tale
Placarea corecta a peretilor din incinta unei piscine inchise Placarea corecta a peretilor din incinta unei piscine inchise
Cashmere Pearl – vopsea decorativa ce asigura un efect elegant si un aspect catifelat Cashmere Pearl – vopsea decorativa ce asigura un efect elegant si un aspect catifelat
Cum realizezi un tavan din gips-carton in 8 pasi Cum realizezi un tavan din gips-carton in 8 pasi
Vopseaua de cursa lunga Vopseaua de cursa lunga

Vezi mai multe articole