Tapetul, o varianta viabila pentru decorarea peretilor (II)

06 iulie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Aplicarea tapetului.

Daca in prima parte a articolului despre tapet v-am prezentat avantajele acestuia si multitudinea de variante si modele existente pe piata, revenim de aceasta data cu detalii
referitoare la aplicarea tapetului.
 
Ordinea operatiunilor
Este foarte important de retinut ca inainte de aplicarea oricarui tip de tapet suprafata-suport trebuie pregatita pentru aceasta operatiune. Cele mai  pretabile straturi de baza sunt tencuielile de interior, panourile de gips-carton sau materialele fibrolemnoase. Vechiul tapet, daca exista unul, va trebui indepartat iar peretele necesita anumite tratamente speciale in functie de finisaj. Daca operatiunile de raschetare a tapetului preexistent au afectat calitatea finisajului eventualele defecte din pereti se vor acoperi cu glet si se vor slefui corespunzator. Dupa incheierea acestei operatiuni si dupa ce s-a constatat ca peretele este uscat se va aplica un grund special pentru tapete, in scopul formarii unui film peste care tapetul va adera corespunzator. Grundul are si rolul de a reduce si consumul ulterior de adeziv.
Urmeaza operatiunea de taiere a tapetului la dimensiunile necesare; bucatile de material se vor taia cu 6-12 cm peste inaltimea pana la care vor fi aplicate, urmand a fi desfasurate cu stratul-suport spre exterior. In cazul tapetelor cu model va trebui sa urmati indicatiile producatorului, deoarece acestea au diverse simboluri-reper marcate pe margine.
In continuare se va aplica adezivul, pe o portiune de perete, urmand ca, actionand de sus in jos, sa  aplicati fragmentul de tapet. Tapetul se va presa cu o bucata de material textil moale sau cu ajutorul unei role de cauciuc. Abia acum se vor taia capetele de material ce depasesc suprafata peretelui. Fragmentele ce vor fi lipite ulterior vor continua dispunerea alaturata, nefiind permisa suprapunerea respectivelor fasii.
La colturi situatia este ceva mai complicata; in aceaste zone prima fasie de material va depasi coltul cu 10 cm. Fasia urmatoare se va suprapune cu prima cu 4 cm. Ulterior cele doua bucati de tapet vor fi taiate pe zona de suprapunere iar surplusul decupat se va indeparta.
O situatie speciala o intalnim in cazul tapetului din fibra de sticla; desi acest tip de material se aplica relativ la fel cu celelalte, acesta este destinat vopsirii. Prin urmare, dupa aplicare tapetul din fibra de sticla se vopseste intr-un strat sau doua, dupa caz.
 
Dar vopseaua?
Varianta acoperirii cu vopsea lavabila este in prezent mult mai folosita la noi. Pentru interior exista pe piata o gama foarte variata de vopsele lavabile si superlavabile cu aspect mat, semilucios ori lucios. Acest gen de acoperire este apreciat pentru capacitatea buna de acoperire, rezistenta la decolorare, pentru ca permite ventilarea peretelui si previne igrasia. Produsele ce respecta standardele in domeniu rezista la circa 1.000 de spalari la minimum 28 de zile de la aplicare. La o vopsea lavabila importanta este puterea de acoperire; o vopsea de calitate are o putere de acoperire de cca 1L/10 mp. Dilutia se realizeaza in functie de
instrumentul de aplicare si de numarul straturilor. Peliculele succesive se aplica la intervale de aproximativ o ora, la temperaturi de peste 5 °C. Timpul de uscare este de minimum 2 ore, in functie de tipul vopselei.
Nu trebuie neglijata nici posibilitatea combinarii tapetului cu zugraveala. Spre exemplu, pentru a estompa inaltimea exagerata a unei camere peretii acesteia pot fi zugraviti in zona inferioara si tapetati in rest. Pentru a obtine o proportie reusita, aceste doua zone trebuie sa fie inegale.
Prin urmare varianta decorarii peretilor nu este o idee depasita. Cifrele de vanzari ale firmelor de profil evidentiaza faptul ca decorarea peretilor cu tapet, desi este ceva mai costisitoare, castiga tot mai mult teren deoarece confera un aer irezistibil locuintelor noastre, in comparatie cu alte variante pentru decorarea peretilor. In plus, aplicarea lor e o operatiune deosebit de rapida si usoara, avand un material stabil la taiere, ce isi pastreaza optim forma si poate fi lipit rapid cu adeziv de perete.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vopseaua care te poarta pe dune de desert Vopseaua care te poarta pe dune de desert
Cum decoreaza romanii peretii interiori - vopsele in culori calde, tapet floral sau 3D si placari din lemn Cum decoreaza romanii peretii interiori - vopsele in culori calde, tapet floral sau 3D si placari din lemn
Cum realizezi un tavan din gips-carton in 8 pasi Cum realizezi un tavan din gips-carton in 8 pasi
Culoarea casei dumneavoastra Culoarea casei dumneavoastra
Variante de amenajari folosind caramizile din sticla Variante de amenajari folosind caramizile din sticla
Gletuirea si vopsirea peretilor Gletuirea si vopsirea peretilor

Vezi mai multe articole