on

“Tavanul si peretii de sub terasa sunt foarte reci. Cum rezolv problema?”

29 martie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asa cum te-am obisnuit, periodic reluam una dintre temele de interes general dezbatute in particular cu cititorii nostri, pentru a prezenta solutiile propuse si altor persoane interesate de rezolvarea unor situatii similare. In acest articol vom prezenta recomandarile noastre in privinta termoizolarii unei camere aflate sub o terasa, problema adusa in atentia noastra de Vali V.

“Am achizitionat o casa construita in urma cu vreo 10 ani, dar care nu a fost locuita niciodata pe timpul iernii. Casa are doua terase laterale circulabile, pe toata latimea ei, peste camerele de la parter. In aceasta iarna m-am mutat in ea si am constatat ca portiunile de tavan corespunzatoare teraselor sunt foarte reci, iar in zonele corespunzatoare colturilor casei, la interior, tavanele si peretii adiacenti s-au umezit pe o portiune de aproximativ 10-15 cm. Terasele sunt acoperite cu mozaic, iar usile de acces pe terase sunt aproximativ la nivelul acestuia. Desi a plouat si a nins abundent pana in prezent, nu am constatat nici o problema in privinta hidroizolatiei. Problema mea este: cum pot sa izolez cat mai eficient si eventual fara sa fac interventii prea mari pe terase?”

Cu toate ca situatia era dificil de diagnosticat doar cu datele puse la dispozitie de cititorul nostru, am reusit sa-i oferim acestuia un prim raspuns.. Astfel, in conditiile in care exteriorul este intact, recomandarea noastra a fost aceea ca atentia sa se indrepte catre reparatiile facute in interiorul casei.

CITESTE SI: Sfaturi pentru hidroizolarea terasei si termoizolarea spatiului interior de sub aceasta

Aparent, problema expusa de Vali are legatura cu puntile termice si expunerea data de partea masiva de beton care are o izolatie slaba sau lipsa. In asemenea situatii, pot fi executate lucrari de izolare pe interior, care nu vor scuti insa proprietarii de deranj. De asemenea, o alta consecinta putin dorita va fi micsorarea spatiului interior, dar partea pozitiva va fi reprezentata de inlaturarea condensului si a mucegaiului. In cazul in care ar fi existat infiltratii de pe terasa, decopertarea terasei ar fi devenit aproape obligatorie pentru hidroizolarea corespunzatoare a casei.

Cititorul nostru a dorit apoi sa afle mai multe detalii despre modul de executare a reparatiilor de la interior.

“Indraznesc sa va mai sacai cu niste intrebari. Daca izolez tavanul care corespunde terasei cu vata minerala de 100 mm cu folie de aluminiu si rigips pe cadru metalic, credeti ca va opri si pierderea de caldura, pe langa condens si mucegai? Va suplini termoizolatia care ar fi trebuit sa fie pe terasa?

Terasele cu pricina sunt inchise pe marginile exterioare cu un fel de "gard" din lemn, cu un model artizanal fixat pe o grinda din lemn (cred 15/15), care la randul ei este fixata in marginea terasei cu 5 cm deasupra mozaicului. Pentru a nu fi afectata de umezeala, acesti 5 cm au fost protejati cu o plinta din gresie. In timp apa s-a infiltrat, lemnul a putrezit pe alocuri, iar apa a patruns sub tencuiala decorativa de pe peretele de sub terasa. Pentru scurgerea apei de pe terasa exista un sifon central, dar, dupa cum cred ca banuiti panta terasei nu este chiar uniforma si ca atare se formeaza pe alocuri mici "lacuri". Intrebarea mea este: daca scot acea grinda care sustine "gardul" care margineste terasa, in spatiul respectiv, pot sa fixez un sistem de scurgere a apei prin picurare? Totodata va trebui sa fixez si stalpii "gardului" in niste suporti metalici (sub forma de U) in aceeasi portiune cu sistemul de scurgere (pe locul unde a fost grinda)? Sper ca am fost suficient de explicit pentru a putea sa-mi fiti de ajutor cu un raspuns. As fi vrut sa va trimit si niste poze, dar in acest moment nu pot.“

In acest caz, izolatia de 10 cm va produce o anumita rezistenta termica, al carei efect va fi reducerea pierderilor spre terasa. In mod evident, aceasta nu poate compensa 100% o izolare exterioara si nici nu poate elimina definitiv pierderile.

In ceea ce priveste etansarea cu plinta, aceasta nu reprezinta decat o solutie de inchidere, iar apa se poate infiltra in continuare in interior. Din acest motiv, este esentiala o hidroizolatie exterioara si eliminarea sau reducerea strapungerilor pe acest strat.

Pentru mai multe sfaturi si recomandari pe aceasta tema, te invitam sa te alaturi discutiilor deja existente de pe Forumul Misiunea Casa: http://www.misiuneacasa.ro/forum/forum.php

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pereti din beton prin care trece lumina Pereti din beton prin care trece lumina
Gletuirea si vopsirea peretilor Gletuirea si vopsirea peretilor
Placile din rigips – 5 avantaje majore pentru orice locuinta Placile din rigips – 5 avantaje majore pentru orice locuinta
Solutii de reparare a peretilor de compartimentare Solutii de reparare a peretilor de compartimentare
Placarea corecta a peretilor din incinta unei piscine inchise Placarea corecta a peretilor din incinta unei piscine inchise
Exfolierea finisajelor: de ce identificarea cauzei este extrem de importanta Exfolierea finisajelor: de ce identificarea cauzei este extrem de importanta

Vezi mai multe articole