on

Tipuri de pardoseli potrivite pentru orice casa

11 iunie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa finalizarea lucrarilor de ridicare a casei atentia beneficiarului se muta catre solutiile de  amenajare interioara si exterioara a spatiilor, o etapa foarte importanta atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere al efectului final al amenajarii.

 

Tinand cont de varietatea materialelor de finisaj existente pe piata de profil, de la alegerea tipului de material pana la definirea unor forme, texturi si mai ales optiunile de colorare,  rolul unui designer de interior devine din ce in ce mai important. Cum poate influenta un designer de interior rezultatul final? Ei bine, pe baza dorintelor beneficiarului, poate transpune personalitatea acestuia in criteriile de alegere a finisajelor si -  cel mai important - le poate aranja intr-un puzzle ce va avea un singur rezultat, o amenajare interioara deosebita, unica.

 

 

Gresie Harlem Tribeca Caliza - Porcelanosa Grupo, prin Delta Studio

Unul din elementele de finisaj pe care calcam la propriu in fiecare zi si care are rol de strat de uzura, izolator, dar si decorativ, este pardoseala casei. Invelisul asezat ca strat final pe pardoseala poate fi realizat dintr-un strat simplu sau unul multiplu si se alege in principal in functie de destinatia fiecarei incaperi si modul de utilizare a acesteia. Un alt aspect relevant pentru alegerea finisajului de pe pardoseala este dat de existenta unor instalatii termice inglobate in stratul suport, de exemplu cazul in care avem o incalzire prin pardoseala si va fi nevoie sa utilizam materiale ce transfera mai usor caldura.

Materialul cel mai utilizat pentru finisarea pardoselilor in spatiile de baie si bucatarie este gresia. Indiferent daca este glazurata, portelanata, cu margini rectificate sau nu, lucioasa sau mata, in multe cazuri utilizarea ei a fost extinsa si in alte spatii, precum holurile, sufrageria, scarile si chiar in dormitoare. Pentru camerele de odihna se utilizeaza in cea mai mare proportie parchetul, cu o cota de piata data de pretul accesibil si usurinta in montaj, iar parchetul laminat detine suprematia. Este urmat de parchetul din lemn masiv, sortimentul autentic si un material clasic deosebit de cald.

 

Dincolo de aceste materiale pe care le putem incadra fara sa gresim la categoria solutii standard, tehnologiile moderne si efortul inginerilor au dus la aparitia unor materiale noi pentru amenajarea pardoselilor interioare si exterioare. Nu este deloc gresita ideea ca o buna parte din beneficiari cauta solutii alternative pentru inlocuirea gresiei, iar provocarea este data de identificarea unor solutii care sa indeplineasca o serie de criterii: sa fie calda, sa reziste la trafic, zgarieturi si pete, sa poata fi utilizata in spatiile umede (rezistenta la apa), sa se intretina cat mai usor etc. Asa cum era si firesc tehnica a evoluat, iar acum avem mai multe tipuri de materiale, rezistente la apa si mult mai placute ca aspect, din care putem alege.

Gresie tip parchet Porcelanosa Grupo, prin Delta Studio

Piatra naturala, clasic si modern!

Piatra naturala este un material natural, folosit inca din cele mai vechi timpuri. Astazi, pentru pardoseli avem disponibile o multitudine de tipuri de piatra. Cele mai populare tipuri de pietre naturale pentru placari sunt travertinul, ardezia, marmura, granitul sau calcarul. O caracteristica ce poate le aduce un deficit de imagine este efectul destul de rece pe care il creeaza.

 

 

Granitul este cel mai folosit material atunci cand vorbim de piatra naturala si este cel mai recomandat pentru placarile de pardoseala si scari. Este recomandat pentru ca este una dintre cele mai dure pietre folosite in constructii si amenajari, se preteaza pentru placari in medii umede si are un finisaj foarte frumos din punct de vedere estetic. Este disponibil intr-o gama larga de culori. Poate fi folosit in spatii de baie, bucatarii, spatii de birouri, zone de zi, holuri etc..

 

Travertinul este definit ca o roca sedimentara dura ce are la baza carbonatul de calciu, este extrem de versatil si poate fi folosit in orice stil de amenajare, clasic, traditional sau modern. Datorita texturii poroase este deosebit de placut si datorita nuantelor de bej, maro, gri sau galben reuseste sa treaca inspre zona calda a efectului resimtit in amenajare. Poate avea patru tipuri de finisaje: lucios, mat, periat si buciardat. Un dezavantaj major al travertinului este rezistenta scazuta la absorbtia de apa ceea ce duce la necesitatea de sigilare a suprafetei acestuia si intretinerea regulata. Din aceste considerente este mai putin utilizat in spatii umede, in zone unde este solicitat mai mult la uzura si la exterior.

 

Marmura este foarte cunoscuta si ofera un aspect elegant, fiind disponibila intr-o mare varietate de modele, de la alb si negru, la rosu si verde cu diferite transparente si venaturi. Este mai rezistenta si mai densa decat travertinul, dar mult mai slaba decat granitul. Este un material translucid, rece, se poate zgaria usor si se poate pata. Absorbtia de apa este si ea un punct sensibil pentru marmura si necesita o etansare a suprafetei.

 

 

Ardezia este poate cel mai fascinant material ce uimeste prin textura naturala si prin cromatica. Daca nuantele sunt un spectacol al naturii, nici pe departe nu putem ajunge cu gandul la o legatura directa intre eleganta si duritate, ambele fiind la cote inalte. Acest material este utilizabil pe o arie extrem de intinsa in amenajarile interioare si exterioare ale caselor noastre. De la acoperisul casei,  pana la fatada, soclul gardului si pana la interior, o putem utiliza fara vreo restrictie. La interior poate fi folosita in placarile verticale sau pentru pardoseli. Intretinerea se va face cu solutii speciale pentru piatra naturala, fiind o roca argiloasa dura, densa, durabila si rezistenta. Principalele sale avantaje sunt date de suprafata care nu aluneca, nu absoarbe lichide si nu se pateaza, ceea ce o recomanda pentru spatii cu trafic intens.

 

 

Mozaicul - solutie consacrata, dar din ce in ce mai rara!

Mozaicul este o solutie pe care o cunoastem de dinainte de 1989 si inca exista holuri, bai si bucatarii care au mozaic, scari interioare si exterioare finisate cu mozaic, spatii comerciale ramase incremenite in epoca trecuta. In esenta reprezinta o solutie decorativa ce are la baza un mortar de ciment si bucati de piatra sau sticla de diverse dimensiuni. Pardoseala din mozaic este unica si poate fi realizata intr-o multime de culori - prin utilizarea unui colorant adaugat in mortar. Diversitatea pietrelor ce se pot utiliza, prin forma, culoare si tip, este un argument solid pentru a pastra in actualitate aceasta solutie de finisare a pardoselilor. Din pacate nu mai sunt multi mesteri dispusi sa toarne si sa lustruiasca un mozaic, insa din momentul in care este realizat va avea o durabilitate ridicata, va fi usor de intretinut si face fata cu brio multor solicitari.

 

Linoleumul este un material binecunoscut multor romani. Chiar si inainte de 1989 existau locuinte a caror pardoseala era finisata cu linoleum, fiind in esenta un produs natural ce se produce din ulei de in, rasina de pin, praf de lemn, pluta si calcar. Reprezinta o pardoseala calda, placuta la atingere, antistatica, antialergica si antibacteriana. Din punctul de vedere al rezistentei la pete, produse chimice si abraziune putem spune ca rezista foarte bine si din aceste cauze se foloseste in spatii unde avem activitati sanitare, gradinite, scoli sau alte spatii comerciale. Pe piata de profil exista o gama larga de modele, de la nuante singulare pana la imitatii ale diferitelor texturi de piatra naturala sau mozaicuri. Mai mult decat atat, poate fi usor decupat si se pot realiza diferite combinatii de culori si modele. Este disponibil la grosimi ce pleaca de la 2 mm si pot ajunge la 5 mm, iar montajul se realizeaza usor, prin lipire pe suprafata suport. Stratul suport trebuie insa bine pregatit, obligatoriu va fi unul plan (sapa autonivelanta este necesara pentru a asigura planeitatea optima), neted si curat, fara vreo urma de umezeala sau alte substante antiaderente. De asemenea, trebuie sa aclimatizam materialului pe o perioada de timp de minim 24 de ore inainte de montaj.

 

Rasina epoxidica reprezinta un material polimeric in stare lichida, care in urma unei reactii chimice de polimerizare se solidifica si va duce la obtinerea unei suprafete de pardoseala finisata intr-un mod deosebit.

Fiind un material care se aplica in mod continuu pe suprafata, nu prezinta rosturi sau imbinari si poate fi realizat intr-o paleta variata de culori, modele (inclusiv efecte 3D), texturi si cu aspect final lucios, semi-lucios sau mat. La inceput a fost destinata pentru utilizarea in aplicatii industriale pentru ca se preteaza foarte bine pentru zone cu trafic intens, rezistand foarte bine la solicitari mecanice. In ultima perioada de timp a depasit zona de utilizare industriala, fiind regasita in numeroase aplicatii comerciale sau rezidentiale.

 

In afara de rezistenta la solicitari mecanice si uzura, se comporta excelent in spatii umede, fiind un material cu proprietati hidroizolante – aceasta inseamna ca se recomanda pentru finisarea pardoselilor din bucatarii, bai, terase, balcoane, putand fi realizata in varianta antiderapanta. Aspectul final este unul cald, suprafata fiind usor de curatat si intretinut, rezistenta la dezvoltarea microbilor si a bacteriilor.

 

Rasina epoxidica bleu intr-un apartament din Bucuresti amenajat de arh. Irina Radu de la iDecorate

Durata de viata este de minim 10 ani si are avantajul ca se poate repara foarte usor. Se preteaza chiar si pentru sisteme de incalzire si are costuri reduse de instalare deoarece se poate aplica direct pe beton sau pe sapa de egalizare. Necesita montaj specializat si de aceea va recomandam sa nu incercati o aplicarea in regim personal. Necesita un strat suport pregatit in prealabil prin slefuire sau sablare pentru a avea o suprafata rugoasa si plana.  Ca orice finisaj necesita amorsarea stratului suport, apoi se aplica cuart colorat si un strat final de sigilare. Finisajul colorat, transparent, mat sau lucios cu finisaj neted sau antiderapant se obtine prin utilizarea acestui ultim strat de sigilare ales in concordanta.

 

Microcimentul

Microcimentul este un strat continuu, de grosime minima si foarte rezistent, un mortar hidraulic ce este fabricat din ciment, agregate, aditivi, pigmenti si rasini. Prin utilizarea rasinilor se confera stratului de mortar o rezistenta si flexibilitate ridicata. Se poate utiliza atat pe pardoseli, cat si pe suprafetele peretilor. In afara de finisarea suprafetelor noi este recomandat pentru renovarea spatiilor deja amenajate pentru ca este posibila aplicarea microcimentului pe stratul de gresie si faianta existent,  pe zone cu sticla, ipsos, lemn (mobilier), mozaic etc., indiferent ca este o suprafata de zi sau un spatiu de bucatarie sau baie, scari etc. Asadar, marele avantaj este ca nu vom avea nevoie sa eliminam finisajele actuale pentru a renova, ci il vom aplica peste cele existente. Uluitor este faptul ca orice obiect sanitar, un lavoar, un rezervor de toaleta sau chiar o cada pot fi tratate cu microciment cu o anume granulatie. Din punctul de vedere al aspectului final, se poate realiza in trei tipuri de granulatii, fin, mediu si grosier.

 

Pardoseala microciment - foto: IdealWork.com

Acest produs este chiar unul foarte modern, nu il regasim inca in multe proiecte, dar prin simplitatea solutiei, eleganta si avantajele date de utilizarea in renovari, sigur va fi un produs iubit si aplicat pe scara larga. Nu are nicio restrictie privind aplicarea peste orice suprafata rigida, orizontala sau verticala din piatra, plastic, ceramica, sticla, gresie, pal si altele. In spatiile umede putem sa il utilizam pe intreaga suprafata a peretilor si pardoselii si se poate personaliza prin utilizarea unor sabloane. Din punct de vedere al duratei de aplicare si utilizare, suprafata tratata este disponibila a doua zi pentru circulatie si utilizare.

 

Pardoseala microciment - foto: IdealWork.com

Pregatirea suportului pentru stratul de microciment se face atent si in amanunt prin sablare, frezare, aspirare etc., cu echipamente speciale, pentru a obtine suprafete cat mai drepte. Sistemul de aplicare este format din urmatoarele componente: amorsa, straturi intermediare, strat de microciment si stratul de finisare, protectie si impermeabilizare. Curatarea se face foarte usor prin spalare directa.

 

LVT

Placile de LVT au un aspect luxos (Luxury Vinyl Tiles), reprezentand o pardoseala de ultima generatie, o alternativa la pardoselile clasice cu gresie, parchet sau laminate, ideala pentru orice tip de spatiu, de la restaurante, birouri, pana la spatii de locuit. LVT este disponibil sub forma de dale sau placi, cu structuri pentru diferite clase de trafic. Principalele sale avantaje sunt proprietatile acustice foarte bune si rezistenta la umezeala si apa. Spre deosebire de gresie, piatra naturala sau beton este o pardoseala calda. In functie de modelul ales, se monteaza cu adeziv, prin sistem clic - fara lipire. Alte avantaje ce merita mentionate: permite instalarea sistemului de incalzire prin pardoseala, este rezistent in timp si se intretine foarte usor.

 

LinkFloor- pardoseala din vinil de la Porcelanosa Grupo, cu aspect de parchet

 

Pardoseala din pluta

 Atunci cand se produce un zgomot de impact pe pardoseala resimtim un disconfort si cautam solutii de izolare. Este un domeniu destul de sensibil si pretentios, iar prin utilizarea pardoselilor de pluta putem rezolva in mare parte aceste neplaceri legate de zgomotul de impact, dar si de asigurarea unei pardoseli calde si placuta la pasire.

 

Pardoseala din pluta - foto icorkfloor.com

Pluta este un material natural, ecologic si fara adaos de materiale sintetice de genul PVC-ului. O pardoseala din pluta poate sa aiba un efect modern, aspect de lemn si piatra sau alte decoruri creative. Se preteaza pentru dormitoare si camere de zi sau suprafete de trecere, atat in spatii rezidentiale, cat si in spatii comerciale moderate (camera de hotel, birouri etc.). 

Pluta pentru pardoseala este similara parchetului laminat, realizata din placi usor de montat in sistem flotant prin sistemul de imbinare tip click, dar poate fi si sub forma de covor de parchet din pluta in sistem de aderenta (lipire). Din punctul de  vedere al finisajului poate fi regasita sub forma naturala, pregatita de lacuire la fata locului sau poate fi furnizata cu stratul de protectie pentru utilizare directa. Rezistenta la murdarire, la imbatranire si extrem de durabila, pardoseala din pluta este un produs mai scump, dar merita investitia pentru ca pe langa aspectul deosebit ofera o izolare fonica si termica buna.

Indiferent ca amenajezi sau renovezi, este recomandat sa iei deciziile abia dupa o analiza atenta a solutiilor de finisare  a pardoselilor avand in vedere ca exista suficiente optiuni, atat clasice cat si moderne. Pardoseala joaca un rol extrem de important din punct de vedere estetic si functional si este important sa obtii efectul dorit: o amenajare care sa fie rezistenta, durabila, potrivita stilului ales, care sa iti ofere o ambianta deosebita in care sa te relaxezi alaturi de familie.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Protejarea si finisarea colturilor peretilor din casa Protejarea si finisarea colturilor peretilor din casa
De la calm la vitalitate: Cum lavabila verde invioreaza si armonizeaza spatiile interioare De la calm la vitalitate: Cum lavabila verde invioreaza si armonizeaza spatiile interioare
Glet peste vopsea lavabila? Este posibil, dar numai in anumite conditii Glet peste vopsea lavabila? Este posibil, dar numai in anumite conditii
Lavabila si vopseaua cu efecte speciale Lavabila si vopseaua cu efecte speciale
Vopsea Lavabila – Sparkling Safari - Ghid de aplicare Vopsea Lavabila – Sparkling Safari - Ghid de aplicare
Rolul culorilor in decorarea spatiilor interioare Rolul culorilor in decorarea spatiilor interioare

Vezi mai multe articole