on

Turnarea fundatiei: “Pot sa torn betonul in decembrie?”

21 decembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca pentru multi, sezonul constructiilor s-a incheiat de ceva vreme, exista si meseriasi care nu pot sista lucrarile, chiar daca sarbatorile si iarna grea bat la usa. Si cum vremea a fost destul de blanda pana in weekend-ul dinaintea Craciunului, forumistul mihai_bh a solicitat ajutorul celorlalti specialisti de pe forumul nostru in legatura cu turnarea betonului pentru o fundatie, in conditii de temperaturi scazute.

“Am nevoie de opinia voastra in legatura cu turnarea unei fundatii (doar partea din pamant, nu si elevatia). Prognoza meteo indica temperaturi nu mai mari de 2 grade ziua si noaptea chiar -3 C . Inginerul proiectant mi-a spus ca nu e indicat, dar ce ma fac cu sapatura care se poate surpa toata pana la primavara? Fundatia este armata, iar betonul turnat b200. Adancimea este variabila, intre 1 m si 1,2 metri. Va rog sa ma ajutati. Multumesc!”, a fost mesajul trimis pe 27.11.2017 de catre mihai_bh.

Acesta a primit rapid lamuriri de la unii dintre cei mai experimentati forumisti Misiunea Casa:

“Atat timp cat nu scade temepratura foarte tare, este in regula. Mai conteaza si ploaia. Prognoza este prognoza, acel minus de 3 grade este unul punctual si poate dura inclusiv o perioada scurta de timp, noaptea. Daca urmaresti vremea si prinzi o zi mai calma, torni la prima ora betonul, iar acesta are timp suficient pentru a face priza peste zi, cand temperatura este pozitiva. Parerea mea este ca nu va fi o problema. Trebuie doar sa fie o zi mai prietenoasa cu betonul, deoarece nu trebuie sa uitam ca acesta are o reactie exoterma”.

O alta recomandare primita de mihai_bh a fost aceea de a folosi beton aditivat anti-inghet, iar apa folosita sa fie incalzita, astfel incat agregatul sa aiba peste 5 grade la turnare. In plus, acesta a mai primit sugestia de a proteja lucrarea cu saltele din vata minerala sau baloti de paie. Cu toate acestea, vremea neobisnuit de calda din prima parte a lunii decembrie i-a permis forumistului nostru sa toarne betonul aditivat, fara a mai utiliza si celelalte masuri de protectie suplimentara.

“Buna, multumesc tuturor pentru sfaturi, am turnat betonul pe 12 decembrie, la o temperatura de 16 grade ziua, 9 noaptea. A doua zi am prins iar temperaturi de peste 5 grade atat ziua si noaptea, iar betonul arata bine si s-a intarit”, a fost anuntul fericit facut de mihai_bh.

Totusi, pentru ca scenariul sa ramana unul cu happy-end si in primavara anului viitor, in astfel de situatii este recomandata si luarea de masuri preventive pentru protejarea betonului turnat. Astfel, in conditiile in care maturarea acestuia dureaza aproximativ 28 de zile din momentul turnarii, este necesar ca suprafata expusa, neacoperita de pamant, sa fie acoperita si ferita de expunerea la temperaturile mult sub minus specifice lunii ianuarie.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fundatia casei (II) - Saparea, turnarea si aramarea fundatiei Fundatia casei (II) - Saparea, turnarea si aramarea fundatiei
Fundatia casei (partea 1) – tipuri de fundatie, dimensiunea si adancimea fundatiei Fundatia casei (partea 1) – tipuri de fundatie, dimensiunea si adancimea fundatiei
Hidroizolarea fundatiei Hidroizolarea fundatiei
Fundatia casei (partea a 2-a) – Saparea si turnarea fundatiei Fundatia casei (partea a 2-a) – Saparea si turnarea fundatiei
Fundatia casei (III) – Turnarea placii la nivelul zero Fundatia casei (III) – Turnarea placii la nivelul zero
Consolidarea fundatiei: variante si recomandari pentru executarea acestei lucrari Consolidarea fundatiei: variante si recomandari pentru executarea acestei lucrari

Vezi mai multe articole