Variante de amenajari folosind caramizile din sticla

06 iunie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Amenajari folosind caramizile din sticla.

Multi dintre noi avem o problema cu lipsa luminii naturale din anumite incaperi sau anexe ale locuintei. Specialistii au cautat tot timpul solutii pentru acest inconvenient. Daca in unele incaperi exista prea multe suprafete opace sau de culori inchise, care absorb putinele raze de soare ce intra prin fereastra ingusta atunci vom opta pentru  o vopsire cu o culoare deschisa. Insa una din cele mai eficiente solutii este realizarea unui zid din caramizi de sticla,
o lucrare ceva mai elaborata dar cu efecte spectaculoase nu doar asupra iluminarii camerei, ci si prin crearea senzatiei de spatiu larg, deschis. Caramizile din sticla pot indeplini mai multe roluri in acelasi timp: acela de material pentru compartimentare, filtru de lumina si element decorativ.
 
Sticla groasa ce formeaza caramizile permite patrunderea luminii, actionand totusi ca un agent de filtrare a acesteia. Rezultatul va fi obtinerea unor suprafete vitrate intr-un mod deosebit. Se va observa o rupere de ritm fata de uniformitatea peretelui din zidarie clasica si o senzatie de spatiu si libertate, fara ca beneficiarul sa fie nevoit sa observe detaliile de dincolo de acest perete. Un alt avantaj ar fi si faptul ca, in acelasi timp, mobilierul interior va fi mult mai bine pus in valoare, lumina naturala reusind sa dezvaluie privirilor detalii aflate de multe ori in umbra.
 
Pe de alta parte grosimea redusa a unui perete din sticla (cca. 8 cm) poate aduce o economie de spatiu, rezolvand astfel o mare problema ce afecteaza apartamentele de la bloc; cum majoritatea holurilor de acces sunt intunecoase, solutia pe care v-o propunem este sa inserati un astfel de perete sau mici suprafete vitrate intre hol si una din salile iluminate natural. Aceeasi solutie poate fi adoptata si in cazul casei scarii.
 
            Caramizi si... caramizi
Pentru a obtine un efect cromatic special dar si pentru a elimina monotonia, va propunem sa folositi caramizi din sticla de diverse culori. In Romania se comercializeaza cel putin 4 tipuri de astfel de caramizi: incolore, colorate in masa, colorate prin injectare si satinate (obtinute prin sablarea fina a celor mentionate anterior). Cele mai frecvente dimensiuni (latime x inaltime x grosime) sunt: 190 x 190 x 80, 190 x 190 x 100, 190 x 190 x 33, 240 x 240 x 80 si 240 x 115 x 80 mm. In directa relatie cu nuanta si modelul, acestea permit patrunderea luminii naturale intr-un procent cuprins intre 50% si 75%. Prin urmare, daca alegeti cu grija culoarea si modelul, puteti doza cantitatea de lumina.
           
            Solutii constructive
Daca intentia este aceea de a insera un luminator ingust din caramida de sticla intr-un zid de rezistenta atunci va trebui sa consultati un specialist in astfel de proiecte. Ideal ar fi ca specialistul sa va dea solutia constructiva dar sa va si asiste in timpul executiei. Pentru imbinarea pieselor se poate folosi un adeziv obisnuit utilizat si in placari ceramice.  Un rol important il au distantierele. Acestea permit formarea rosturilor de dilatatie. Precizam faptul ca in cazul zidariei cu caramizi din sticla distantierele nu se mai scot ci li se rup doar capetele. Rosturile rezultate se vor chitui iar surplusul de chit se va indeparta cu spaclul; dupa uscarea chitului suprafata vitrata se va spala cu un burete umezit, pentru a indeparta ultimele urme de murdarie.
 
Si spatiul din bucatarie poate fi compartimentat elegant printr-un paravan dintr-un astfel de material. Si in acest caz se poate utiliza sticla incolora sau colorata in ton cu gresia, faianta sau culoarea in care sunt vopsiti peretii.
O intrebuintare destul de frecventa se intalneste si la compartimentarea bailor sau la construirea cabinelor de dus.
 
In unele situatii, prin aplicarea unor tehnologii speciale si respectand norme stricte de rezistenta, un anumit tip de caramizi din sticla pot servi drept material pentru realizarea de luminatoare pentru planseele peste demisoluri sau subsoluri.
 
            Ultimele indrumari
Atunci cand suprafata vitrata este mai mare devine necesara armarea cu otel-beton pentru a conferi o rezistenta superioara respectivei constructii. Este recomandabil totusi sa evitam construirea unui zid exterior din caramizi de sticla deoarece, desi aceste caramizi au proprietati termoizolante, daca este vorba despre suprafete mari pierderile de caldura pot fi destul de importante.
 
Prin urmare solutia construirii de astfel de suprafete vitrate este la indemana oricui. Varianta nu este tocmai scumpa si asigura o iluminare corespunzatoare in spatiile lipsite de o astfel de facilitate.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenajarea casei cu tapet - Tipuri de tapet si Ghid de montaj Amenajarea casei cu tapet - Tipuri de tapet si Ghid de montaj
Infografie: tot ce trebuie sa stii despre placile decorative colorate – terrazzo! Infografie: tot ce trebuie sa stii despre placile decorative colorate – terrazzo!
Despre lambriuri Despre lambriuri
Pereti din gips-carton, avantaje si dezavantaje Pereti din gips-carton, avantaje si dezavantaje
Cum combinam culorile finisajelor de la interior Cum combinam culorile finisajelor de la interior
Amenajarea peretilor: pericolele ascunse din tapet Amenajarea peretilor: pericolele ascunse din tapet

Vezi mai multe articole